Левон Хампарцумян: КТБ ще ни струва най-малко 1.5 млрд. лева

КТБ технически не е фалирала, най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на

КТБ технически не е фалирала, най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян в студиото на „Тази сутрин“.
Изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк“ посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам. „Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева“, подчерта Хампарцумян.
Той заяви, че когато средствата станат разполагаеми, вероятно дребните вложители в КТБ ще имат достъп до тях не само в клоновете на трезора, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, „за да няма стрес и напрежение в системата“. Хампарцумян беше категоричен, че фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.
„Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката“, каза банкерът и напомни, че оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Той определи случая като „криминален“.
По думите му установената над 4-милиардна дупка в банката представлява това, което одиторите очакват да липсва към края на годината на база обезпечения и обслужвани кредити. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си.
„Прокуратурата трябва да каже дали е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби“, коментира той и определи като „парадоксални“ твърденията, че държавното обвинение, Делян Пеевски и Иво Прокопиев са замесени в опит да бъде открадната финансовата институция. Хампарцумян посочи, че вероятно и експермиерът Иван Костов е щял да се съгласи, че КТБ не може да бъде спасена след публикуването на доклада на трите международни одиторски фирми, които са разполагали с най-добрата възможна информация.
Босът на „Уникредит Булбанк“ подчерта, че освен ръководството на КТБ, вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период. „Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален“, картинно описа ситуацията на по-общо равнище Хампарцумян.
 „Парадоксално е, че това, че банката е кредитирала един тесен кръг свързани лица, ограничава ефекта (от колапса на КТБ върху банковата система – б.р.)“, допълни той.
По повод няколкото отличия, които Цветан Василев и банката му са получавали през годините, Левон Хампарцумян заяви, че те са базирани на данните, че финансовата институция се е развивала много бързо. „Парадоксално е от днешна перспектива, но тогава репутацията на г-н Цветан Василев беше различна“, посочи той, като подчерта, че не е бил близък с него.
„Това, което се случи с КТБ, още веднъж напомня, че когато човек избира банка, трябва да избира внимателно, както избира училище за децата си, зъболекар, модел кола, жена, мъж…“, заяви банкерът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0