135-метровият комин в ТЕЦ „Марица-изток 2“ се срути!

Срутил се е 135-метровият комин в ТЕЦ "Марица-изток 2". Пожарът избухна по-рано днес в сероочистващата инсталация на ТЕЦ "Марица-изток" 2. На място са

Срутил се е 135-метровият комин в ТЕЦ „Марица-изток 2“. Пожарът избухна по-рано днес в сероочистващата инсталация на ТЕЦ „Марица-изток“ 2. На място са общо 12 аварийни екипа от Стара Загора, Димитровград и Пловдив, информира комисар Тошко Бързилов от Пожарна безопасност.

„Около 10.30 часа получихме съобщение за запалена инсталация за сероочистка в ТЕЦ „Марица изток“ 2. На място имаме вече около 12 екипа, които работят. Засега най-важното е, че нямаме загинали и пострадали. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. В тази връзка има изпратени екипи, които да измерят чистотата на  въздуха“, каза той пред БНР. Директорът на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“ гл. ком. Николай Николов поясни, че поне още няколко часа ще продължи гасенето на пламъците. Производството на централата не е застрашено. Като предполагаема причина комисар Николов посочи запалване на гума в резултат от ремонтни дейности. Операторът е информирал за възникнала авария в един от абсорберите на СОИ, който е в ремонт. Взети са  всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма пострадали, няма и опасност за населението. Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух – серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент, съобщиха от РИОСВ-Стара Загора. На мястото пристигна и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която по-късно ще даде повече информация за инцидента.