131 са опасните язовири в страната

131 са опасните язовири в страната. Това показват проверките на надзора на съоръженията. Язовирите в най-лошо състояние са в областите: Враца, Благо

131 са опасните язовири в страната. Това показват проверките на надзора на съоръженията. Язовирите в най-лошо състояние са в областите: Враца, Благоевград, Хасково и Бургас.

Заради снеготопенето най-критични са: язовир „Бързина“ в община Хайредин, „Камчия“ и „Ясна поляна“ в Бургаско, както „Елешница“ във Варненско, който в момента прелива.

Институциите уверяват, че няма опасност за хората от селищата край Елешница, чийто собственик е държавата. Проблемът на този язовир е, че има много висока подпочвена вода.

В село Гроздьово обаче не са спокойни. Водата от язовира се влива в река Камчия, а тя минава през селото. Там се вливат и големите язовири „Тича“ и „Цонево“.

По-големият проблем според областния управител на Варна Стоян Пасев е, че преливникът на водоема е в окаяно състояние. 7000 лв. за ремонта му засега няма.

От началото на година са направени над 500 проверки на язовири. Съставени 151 акта. В „Тази сутрин“ по bTV от надзора се похвалиха, че за година опасните язовири са намалели почти на половина.

Най-често язовирите имат неизправни изпускател, преливник или язовирна стена.