1,25 млрд. долара за F-16! Правителството одобри подписване на договор за новите изтребители

1,25 млрд. долара за F-16! Правителството одобри подписване на договор за новите изтребители

Правителството одобри на днешното си заседание подписването на договор за новите изтребители Ф-16 за около 1,25 млрд. долара. Договорът е за заку

Правителството одобри на днешното си заседание подписването на договор за новите изтребители Ф-16 за около 1,25 млрд. долара.

Договорът е за закупуването на 6 едноместни и 2 двуместни изтребителя.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че България е договорила и отстъпка от около 60 млн. долара. По думите му, ако Американският конгрес одобри тази отстъпка, цената за България ще падне.

Подписването на договора трябва да бъде одобрено и от парламента.

Преди окончателното подписване парламентът трябва да се произнесе по сделката.

Точната сума от офертата на САЩ, която беше изпратена в средата на юни, не е известна, но премиерът Бойко Борисов обяви дни по-късно, че става въпрос за около 2,2 млрд. лева.

САЩ настоява договорената сума да бъде платена накуп. Заради това финансовото министерство емитира вътрешен дълг за малко над 300 млн. лева. С тези пари трябва да се покрие разликата от одобрения от депутатите бюджет от 1,8 млрд. лева. Този допълнителен дълг не е разчетен в Закона за бюджета и ако се стигне до сделка, ще трябва да се направи актуализация на бюджета.

Американският концерн „Локхийд Мартин“ изпрати изявление по повод днешното решение на Министерския съвет.

„Локхийд Мартин приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност“, се посочва в изявлението на Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

COMMENTS

WORDPRESS: 0