АПИ: Над 120 машини работят за разчистването на пътищата в областите Кърджали и Смолян

56 машини, от които 6 роторни снегорина, продължават да разчистват пътищата в област Кърджали. 65 машини работят в област Смолян. Осигурен е дос

56 машини, от които 6 роторни снегорина, продължават да разчистват пътищата в област Кърджали. 65 машини работят в област Смолян. Осигурен е достъпът на леки автомобили до общинските центрове на територията на област Смолян. Движението на всички видове моторни превозни средства трябва да се осъществява задължително с вериги.
Продължава разчистването на път III-865 Ардино – Кърджали. Участъкът е пробит и по него вече може да се преминава с високопроходима техника. Пропускат се линейки и други специализирани автомобили. Сериозни затруднения при разчистването му създават постоянно падащите дървета на платното от тежкия сняг. Очаква се до края на деня движението по третокласния път да бъде възстановено.
По път I-5 Хасково – Кърджали товарните МПС трябва задължително да бъдат без ремаркета и полуремаркета. Път ІІІ-507 Манастир – Книжовник – Мост – Кърджали е отворен за товарните МПС. Движението на тежкотоварните МПС по пътната мрежа в област Кърджали задължително трябва да се осъществява без ремаркета и полуремаркета. Всички МПС трябва да бъдат с вериги.
На територията на област Смолян е ограничено преминаването на тежкотоварни МПС през проходите „Пампорово“ „Печинско“ и „Рожен“, а леките автомобили трябва да са задължително с вериги. „Превала“ е затворен за снегопочистване. Затворени за движение са третокласните пътища в областта.
Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по старопланинските проходи „Ришки“, „Републиката“, „Айтоски“ и „Обзорски“.
Товарните МПС трябва задължително да са без ремаркета и полуремаркета през прохода „Предел“. Ограничено е движението на превозните средства над 12 т през „Петрохан“, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“. До 31 март т. г. през прохода „Шипка“ е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. „Дюлински“ е затворен за тежкотоварни автомобили. Затворени за всички МПС са проходите „Златишки“, „Върбишки“ и „Троянски“.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. 27-те областни пътни управляния и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

COMMENTS

WORDPRESS: 0