Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, едва 3% от тях знаят

 Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръ

 Над 110 000 българи са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Хепатит С е невидима заплаха. Предава се по кръвен път. Може да го носим в организма си в продължение на 20 години, без да усетим каквито и да било симптоми. Вирусът атакува черния дроб и често, когато разберем за него, вече е доста късно – стига се до цироза и дори до рак. В световен мащаб страдащите са 160 милиона. Болните от хепатит С са пет пъти повече от тези със СПИН, предаде Нова телевизия. Инжекция, татуировка, пиърсинг, дори маникюр – може да се случи за част от секундата. И завинаги да промени живота ти.
Анита разбира през 2010 година за заболяването си – съвсем случайно, по повод медицински изследвания за ин витро процедура. Така борбата за бебе се превръща в борба за собствения ѝ живот. Анита така и не разбира как и кога се е инфектирала.
Едно е ясно – вирусът е бил в нея поне 20 години, защото скоро откриват признаци на цироза. Започват спешно терапия с интерферони. Безуспешна. А психиката ѝ е смазана. Времето ѝ изтича. Остава ѝ по-малко от година живот. Затова я включват в милосърдна програма – за безинтерферонно лечение, което иначе не е достъпно у нас. Лекарства като това вече са одобрени от Европейската комисия, но още не са достъпни у нас.

COMMENTS

WORDPRESS: 0