Отпускат ни над 10 млн. евро за щетите от природни бедствия

България ще получи допълнителни 10,5 млн. евро от Европейския фонд за солидарност като обезщетение срещу последиците от природните бедствия през

България ще получи допълнителни 10,5 млн. евро от Европейския фонд за солидарност като обезщетение срещу последиците от природните бедствия през 2013 г. и 2014 г. Решението беше одобрено от Европейския парламент днес, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.
Тежките дъждове не подминаха и България, като през юни 2014 г. над страната се изсипаха валежи, четири пъти по-интензивни от средното равнище за месеца, се отбелязва в мотивите за решението.
За да може България да получи гласуваните днес средства, ще бъде необходимо допълнителното одобрение от Съвета на ЕС. По данни на ЕП страната е претърпяла щети за 311 млн. евро.
Днешното решение на ЕП засяга също Италия, Гърция, Словения и Хърватия, като общата стойност на присъдените обезщетения е 126,7 млн. евро. Италия получава 16,3 млн. евро (при заявени щети от наводнения за 652 млн. евро), Гърция получава 3,68 млн. евро (при заявени щети от земетресения за 147 млн. евро), Словения получава 18,4 млн. евро (при заявени щети за 428 млн. евро), Хърватия получава 17,6 млн. евро (при заявени щети за 588 млн. евро), Сърбия получава над 60 млн. евро (при заявени щети за над един милиард евро).

COMMENTS

WORDPRESS: 0