100 млн. лева идват от Европа за интеграция на ромите

100 милиона лева дава Европа за интеграция на ромите. С парите ще бъдат осигурени жилища на 20 000 души от етническата група. Част от средствата

100 милиона лева дава Европа за интеграция на ромите. С парите ще бъдат осигурени жилища на 20 000 души от етническата група. Част от средствата ще са за назначаване на здравни и трудови медиатори, които да помагат на общността, съобщава Нова телевизия. Преди повече от 10 години Европа даде на София пари за няколко жилища, в които бяха настанени близо 120 ромски семейства. Едно от тях е семейството на Радка. Според нея обаче Европа не трябва да дава пари за настаняване, а за друго.
„Образование трябва на малцинството, а не да им дават жилища и след два дни да са пак в конюшнята“, коментира тя. Радка работи и живее добре, но в социалното жилище не й харесва. Оказва се, че на това мнение са и други. „Колкото и да се стремим да имаме хубав живот тук, не става“, заяви Людмил.
Държавата обаче е решена – европейските милиони отиват за жилища. От септември всяка община ще може да решава – дали да построи нови или да санира домове в лошо състояние.
„Пари ще се дават и за преквалификация, намиране на работа, включване в заетост, подпомагане на децата да бъдат включени в образователния процес“, обясни Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.
Ромски младежи обаче призоваха да бъдат закрити училищата само за роми. „Те излизат неграмотни, не могат да се реализират на пазара на труда и държавата отново трябва да инвестира в тях да се преквалифицират“, коментира Огнян Исаев от Ромски образователен фонд. Оттам призоваха властта да си постави ясни цели за интеграцията на малцинството.
100-те милиона все още чакат одобрението на Европа. Плановете са строежът на жилища да продължи през следващите 7 години.

COMMENTS

WORDPRESS: 0