10 убити и 15 ранени, след като ван се вряза в пешеходци в Торонто

10 са жертвите, а 15 души са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Това съобщи началникът на полицията в Торонто Марк С

10 са жертвите, а 15 души са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Това съобщи началникът на полицията в Торонто Марк Сандърс, цитиран от Би Ти Ви.

По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13:30 ч. а местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците.

Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил.

Началникът на полицията заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания действията категорично изглеждат преднамерени. Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания.

Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност.

Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто.

На този етап няма информация за пострадали българи, съобщи Петър Крайчев, консул на България в Торонто. Той предостави и телефон за връзка в консулството – 001 4168 921 738, като призова той да се използва по целесъобразност.

„Имах възможността да разговарям с представители на службите за сигурност и полицейските агенции. Въз основа на информацията, с която разполагаме в момента, не изглежда инцидентът да е свързан с националната сигурност. Събитията са потресаващи, но на този етап не са свързани по никакъв начин с националната сигурност“, коментира Ралф Гудейл, министър на обществената сигурност на Канада, цитиран от Нова тв.

„Районът, в който стана трагедията е населен от много българи. За щастие, при инцидента няма пострадали наши сънародници. Това потвърди и генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев. Води се разследване. Разпитват се всички свидетели. По мнение на специалисти, нападателят е действал сам. Нападателят не е познат на полиията”, заяви за „Здравей, България” на Нова тв. Анастасия Върбанова – журналист от в-к „BG Voice”.