10 болници преглеждат безплатно за рак на гърдата

10 болници ще преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври в София. Прегледите ще се правят по график и с предварително записване, а желаещите

10 болници ще преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври в София. Прегледите ще се правят по график и с предварително записване, а желаещите могат да проверят часовете на сайта http://www.raknagurdata.com/. На 15 октомври в Южния парк се организира маратон в подкрепа на болните от рак на гърдата. Участниците ще бъдат облечени с розови поли, каза Вера Николова, представител на фондация „Една от 8“.

Директорът на Специализираната болница за онкологични заболявания д-р Борислав Димитров посочи, че годишно над 1000 жени са диагностицирани с рак на гърдата и процентът на заболеваемостта не спада. Той обясни, че София и големите градове са едни от местата, където заболеваемостта е най-висока. Годишно над 100 жени са новорегистрирани с рак на млечната жлеза, което на фона на новозаболелите в страната представлява един значителен процент, обясни д-р Димитров.

Идеята е тази кампания да стане национална програма, стихийно не може да се пребори тази болест, каза Валентин Ангелов, директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология. Освен това според специалистите национални програми трябва да има и за рак на маточната шийка, а при мъжете на проста и белия дроб.

Борислав Димитров, който е управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания заяви, че близо 49 000 болни са диспансеризирани в лечебното заведение, като жените с рак на гърдата са близо 11 700. Годишно в болницата има около 1000 новорегистрирани жени с рак на гърдата, допълни Димитров.

Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол, съобщи проф. Георги Байчев, онколог от ВМА. Той обясни, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно. „Годишно в България се диагностицират към 3800 случая, което значи регистрирани около 38-40 мъже. Малка е честотата, но това, което е проблем, е, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно. Поради това, че не се мисли при мъжа за това заболяване, късно се диагностицира и прогнозните резултати са по-лоши“, добави той. Специалистът допълни, че понякога ракът на гърдата при мъжете се бърка с гинекомастия, което е свързано с уголемяване на млечните жлези.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0