Над 1 млр.лв. инвестиции и работа за хиляди безработни в Родопите

Инвестиции за над 1 млрд. лв. очакват Родопите, ако се запазят сравнително високи цените на металите на световните пазари, пишат от Фондация "Фр

Инвестиции за над 1 млрд. лв. очакват Родопите, ако се запазят сравнително високи цените на металите на световните пазари, пишат от Фондация „Фридрих Еберт“, цитирани от „Стандарт“.  До края на 2016 г. трябва да бъде отворен златният рудник край Крумовград, собственост на канадската компания Дънди Прешъс Металс. Под хълма Ада тепе лежат 28,1 тона злато и 13,9 тона сребро. Планираните инвестиции там са 164 млн. долара. Според обещанията на компанията проектът ще осигури добре платена заетост за 250 души в край с официална безработица от 18%, както и приходи в общинския бюджет от 3,2 млн. лв. годишно.
През деветгодишния живот на мината планираният добив е 850 хил. т. руда годишно, от която ще се извличат 11 500 тона концентрат. Сериозни инвестиции се планират и за добив на волфрамова руда в региона на Велинград – находище „Грънчарица център“ край с. Кръстава. Проектният капацитет на находището, което се намира на 20 км от Велинград, е около 10 млн. т руда, или 285 хил. т годишно. „ГОРУБСО-Кърджали“ планира в следващите години да разработи четири златни рудника в Източните Родопи. В най-напреднала фаза е проектът край с. Седефче, където е установено находище на 3,6 т злато и вече има одобрен доклад за ОВОС.
Рудата няма да се обогатява на място, а ще се извозва с камиони до Кърджали. В разработването на рудника ще бъдат разкрити 50 работни места за местни жители. Сходна ще бъде заетостта на всяко от другите три геоложки открития, за които компанията е подала уведомление за инвестиционно намерение: „Момчил“, „Китница“ и „Надежда“. Находище „Момчил“ е разположено между Момчилград и Крумовград. Проектът предвижда открит рудник с годишен добив от 80 000 т руда за срок от 10 години. Геоложките проучвания сочат наличието на 2,6 млн. тона полиметални златно-сребърни руди.
Процедурата за находище „Момчил“ към момента е спряна с решение на РИОСВ-Хасково, тъй като голяма част от територията му попада в защитена зона „Рибино“. Находищата „Китница“ и „Надежда“ попадат в Ардинското рудно поле съответно в близост до селата Китница и Македонци. В „Надежда“ е планиран годишен добив от 100 хил. тона руда за период от 20 години върху площ от 166 дка. В „Китница“ залежите достигат 2,9 млн. тона златно-сребърни руди. Годишно ще се добиват 100 хил. тона. И за двата рудника предстои да се изготвят Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС).

COMMENTS

WORDPRESS: 0