Щабът: Масов имунитет няма, рано е за намаляване на ограничителните мерки

30 са новите заразени от последното денонощие. 13 от тях са в болница. Изследвани са 498 проби, общият брой хора с установен COVID-19 е 611, увели

30 са новите заразени от последното денонощие. 13 от тях са в болница. Изследвани са 498 проби, общият брой хора с установен COVID-19 е 611, увеличението спрямо предишния ден е 5,2%, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В София са 18 нови случая, в Кюстендил – 4, в Сливен – 2, В Пазадриж и Стара Загора – 1, в Пловдив – 1, в Добрич 1.

От инфектираните мъжете са 341, жените – 270.

33-ма души са заразените от медицинския персонал. Новият случай е 62-годишна лекарка-интернист, при която заразяването най-вероятно е външно.

48 души са излекуваните. 6 пациенти са изписани през последното денонощие – трима мъже от ВМА, трима от Пазарджик, медицинска сестра от Пещера.

Общо дехоспитализираните са 31 мъже и 17 жени. Средната възраст е 47 г.

Един е починал за вчерашния ден, мъж на 72-години от Шумен, тежко придружаващо заболяване – карцином на белия дроб.

До момента жертвите на COVID-19 у нас са 24, 3,9%, средна възраст 65,5 г.

233-ма души са постъпили в болница, 27 са в интензивни отделения.

В София има 146 хоспитализирани, от тях 20 са в интензивни отделения. В Пловдив 17 души са в болница, 4 от тях в интензивни отделения; в Кърджали са 6, с един интензивен; в Пазардик – 3, 1 в интензивно отделение.

Тестуването на полицаите

Представителна извадка от 1016 души е тестувана. Средната възраст на изследваните е 39 години, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това са хора с интензивни контакти.

При 1007 от тях резултатите са отрицателни, 2 са дали положителни проби, без симптоми, 1 е със симптоматика, но тестът му е отрицателен. 7 души показват изградени антитела

Полицейските служителни с положителни проби ще бъдат изследвани допълнително. Ще бъде тестуван и служителят с грипни симптоми, чийто тест е отрицателен. Неговият случай доказва, че в момента циркулират и други вируси в страната, обясни доц. Кунчев.

Изследването ни дава картина на ситуацията с рисковите групи. Няма масов имунитет, който да ни пази, рано е за намаляване на ограничителните мерки, допълни той. Според него масов скрининг на населението, на този етап е безсмислен.

COMMENTS

WORDPRESS: 0