Шефът на “Пирогов“: Ако мерките се разхлабят, заразените ще са поне 10% от всички тествани на ден

Ние трябва да свикнем, че коронавирусната инфекция може би ще остане още поне 6 месеца минимум. Може да има и допълнителни пикове, заяви пред БН

Ние трябва да свикнем, че коронавирусната инфекция може би ще остане още поне 6 месеца минимум. Може да има и допълнителни пикове, заяви пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Виждате, че все повече лаборатории започват да работят. В момента резултатите се движат така: около 4% от изследваните на ден са с положителни проби. Ако се разхлабят тези мерки и всички тръгнат да правят каквото си искат, този процент ще бъде не 4, а минимум 10. И то много скоро, прогнозира Балтов.

Той подчерта, че „ние себе си няма да предпазим с маска. Маските ги носим, за да предпазим околните“.

Не смятам, че Швеция е пример, който ние трябва да гледаме. Швеция са изключително либерални. Но тази либералност не е добра за нас. Ние не сме свикнали да спазваме вътрешна дисциплина в самите нас, каза директорът на „Пирогов“.

Защо трябваше в България да се направи разстоянието между масите в заведенията да е метър и половина? – попита Балтов. И добави:

„Ако има наоколо по 4 маси седнали хора, аз лично никога няма да седна в това заведение. Ето това е моята вътрешна дисциплина, която аз ще бъда длъжен да спазвам.“

През седмицата стана ясно, че 50 души от медицинския персонал в „Пирогов“ са заразени с коронавирус – от общо 2300, работещи в болницата. Проф. Балтов коментира факта така:

„Не мисля, че е станал бум. Това е просто едно закономерно състояние, което – за съжаление – се случва в цял свят. До момента броят на заразените здравни работници [по света] е 90 000.“

COMMENTS

WORDPRESS: 0