Шефът на АПИ: Отсечката от АМ „Тракия“ край Чирпан ще бъде пусната до края на юли

Шефът на АПИ: Отсечката от АМ „Тракия“ край Чирпан ще бъде пусната до края на юли

До края на юли отсечката между Чирпан и Стара Загора на АМ "Тракия" ще бъде готова и пусната. Това заяви в "Денят започва" председателят на Агенция

До края на юли отсечката между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“ ще бъде готова и пусната.

Това заяви в „Денят започва“ председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев.

„Проблемите са няколко. На първо място организационни въпроси, касаещи фирмите подизпълнители, на второ място – имаше от една от фирмите некачествено изпълнение, дължащо се на неспазване на технологии, на несъгласувани с нас материали. И на трето място, затрудненията, идващи от временни метеорологични условия“, обясни шефът на АПИ.

Днес или утре ще започне изгребването на настилката и след това ще бъде положена нова за сметка на изпълнителите. Ремонтът ще струва около 90 милиона.

„Гаранцията за тези ремонти е 2 години. Гаранциите е възможно да бъдат година, две или повече в зависимост от това за какво говорим – ако е за ново строителство – там гаранциите са по-големи, възможно е да се заложат в договора по-големи от нормативно изискуемите. Това е въпорс на нормативна база или на клаузи в договорите“, обясни Апостол Минчев.

След Стара Загора в посока Бургас също ще се прави подобен ремонт, но може би догодина.

Шефът на АПИ коментира и ситуацията на магистрала „Хемус“. За тунел „Витиня“ той заяви, че проблемът се касае като се започне от самото изграждане и се мине през поддръжката.

„Изграждането е било при доста занижени критерии и изисквания. Поддръжката в продължение на години или не я е имало, или е била много козметична. И сега изведнъж се оказваме с тунели, които са в лошо състояние“, каза Минчев.

От конструктивна гледна точка към момента няма притеснения, но тунелите непрекъснато ще изискват постоянни грижи – допълни той.

За съжаление няма достатъчно пари за ремонти на пътищата. Средствата, които се заделят за пътища – ремонти и ново строителство, са крайно недостатъчни – смята Минчев. По думите му това, което се заделя за пътища в последните 15 години, е в пъти по-малко от необходимите средства.

COMMENTS

WORDPRESS: 0