Швейцария оттегли заявлението си за членство в ЕС, подадено още през далечната 1992 година

Днес Швейцария официално уведоми Европейската комисия, че оттегля своето заявление за членство в ЕС, подадено още през 1992 г. „Ние имаме основополаг

Днес Швейцария официално уведоми Европейската комисия, че оттегля своето заявление за членство в ЕС, подадено още през 1992 г.

„Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори – ЕС, но ние не искаме да влизаме в ЕС”, коментира швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер.

Въпросът дали да се оттегли, или не официално тази молба, която и без това четвърт век не беше придвижвана напред, породи спор в Швейцария. За официалното оттегляне настояваха десните консерватори от Швейцарската народна партия, които възприемат сближаването с ЕС като заплаха за суверенитета на конфедерацията. Те спечелиха рекорден брой гласове на изборите миналата година – вижте във видеото.

Буркхалтер участва на тържествен митинг в град Валорб по повод 725-ата годишнина от основаването на Швейцарската конфедерация.

„Федералният съвет отново потвърди този избор, като уведоми преди ЕС, по молба на парламента, че заявката ни за членство от 1992 г. е невалидна вследствие на гласуването по въпроса за Европейското икономическо пространство, ето защо тя трябва да се смята за оттеглена”, каза министърът.

Оттеглянето на заявката беше гласувано на 15 юни от Кантоналният съвет – едната от двете камари на парламента. През март аналогично решение беше подкрепено в Националния съвет – другата камара на парламента.

Молбата за членство в ЕС е подадена от Швейцария през май 1992 г. Същата година през декември в страната имаше референдум и тогава гражданите с малка преднина (50,3% „не”) се обявиха против присъединяването на страна им към Европейското икономическо пространство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0