Чобанов поиска да оттеглят Бюджет 2017

Заради сериозни разминавания между данните на финансовото министерство и тези на НСИ депутатът от ДПС Петър Чобанов поиска да се изтегли Бюджет 2017.

Заради сериозни разминавания между данните на финансовото министерство и тези на НСИ депутатът от ДПС Петър Чобанов поиска да се изтегли Бюджет 2017. Данните на статистиката показват, че до октомври българската икономика е създала стоки и услуги за 88 милиарда лева, а не за 86 милиарда, както е записано в проектобюджета. Така всички разчети, направени в проектобюджета, стъпват на грешна основа. „Променят се всички ключови отношения както между компонентите на самото БВП, така и на приходи и разходи, т.е. разходите по функции няма да изглеждат така, както ги виждате в сегашния бюджет“, коментира той. „Ние не знаем на коя фаза на икономическия цикъл се намираме при тези големи растежи, на които сме били свидетели още 2015 г.“, каза той. По думите му е възможно да сме минали фазата на цикъла и догодина да ни чака спад, но не го знаем, защото бюджетът не е базиран на реалната ситуация в икономиката. Според него най-разумното е да се оттегли този бюджет и да се изготви нов, базиран на реалните числа.

Чобанов изчисли, че разходите догодина може да се увеличат със 700 милиона лева – пари, които да стигнат до хора в нужда. Депутатите от бюджетната комисия обаче отхвърлиха предложението му.

Цифрите в Бюджет 2017 са реалистични, категоричен беше финансовият министър Владислав Горанов. По думите му разликата в старата и нова оценка на НСИ за ръста на номиналния размер на БВП е пренебрежимо малка. Той отхвърли тезата, че има скрити приходи в бюджета.

COMMENTS

WORDPRESS: 0