Четвърт милион са излекуваните от коронавируса

Четвърт милион са излекуваните от коронавируса

Повече от четвърт милион заразени са се възстановили от началото на пандемията по света, показват данни на Университета "Джонс Хопкинс". Починалите са

Повече от четвърт милион заразени са се възстановили от началото на пандемията по света, показват данни на Университета „Джонс Хопкинс“. Починалите са над 69 хиляди.

525-те жертви на Covid-19 от изминалото денонощие в Италия са най-малко за един ден от 19 март насам. За първи път от възникването на епидемията в страната намалява броят на хоспитализираните. За трети пореден ден намалява броят на новите смъртни случаи и в Испания.

Починалите във френски болници през последните 24 часа от Covid-19 са 357. Това е най-малкият брой жертви на коронавируса за денонощие през последната седмица, съобщи генералната здравна дирекция, цитирана от Франс прес. Общо 8 078 души са починали от началото на епидемията във Франция, 5 889 от тях в болници и 2 189 в старчески домове и други медицинско-социални заведения.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди американците да се приготвят за “ужасяващ” брой на смъртните случаи през следващите няколко дни. Броят на заразените с коронавирус в страната превиши 300 хиляди.

По време на брифинг в Белия Дом Тръмп заяви, че над 3000 военни медици са били изпратени в различни точки на страната да помагат за справяне с Covid-19. Президентът каза още, че пикът на пандемията в САЩ се очаква следващите няколко дни.

По-рано ръководителят на американските здравни власти генерал Джером Адамс заяви, че тази седмица ще е една от най-тъжните за голяма част от населението. Адамс сравни ситуацията с нападението на Пърл Харбър и атентатите от 11 септември.

В неделя общият брой на починалите следствие на вируса в САЩ бе 9458 – много повече от сумарния брой на жертвите от двете споменати нападения. Само в щата Ню Йорк, който е епицентър на пандемията, починалите са над 4100.

Здравните служители са под увеличаващ се натиск и отчаяно се нуждаят от апаратура. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че на много места основни консумативи ще се изчерпат до ден-два.

Междувременно стотици медици, изпратени от администрацията на Тръмп, започват да пристигат в Ню Йорк. Също там скоро врати се очаква да отвори огромна болница, ръководена от военните. В нея има около 2500 легла.

Около 80% от гражданите на Руската федерация, които са заразени с новия коронавирус, са хора на възраст от 18 до 60 години, защото в тази група са най-големият брой хора, завърнали се от чужбина, съобщиха местните власти. От останалите 20 на 100 – 15% са хора над 60 години и 5% са деца.

Всички завърнали се от чужбина ще бъдат тествани, но в режим на изолация, защото руският опит показва, че след самолетен полет рязко се променя състоянието на лигавиците и установяването на патогена е най-трудно. Затова пътникът трябва да бъде поставен в изолация и чак след това да бъде изследван.

Към днешна дата в Русия са регистрирани 5 389 случаи на коронавирус, като повече от половината са в Москва. По данни на федералния оперативен щаб, починалите са 45 души, посочва ТАСС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0