Частните лотарии са плащали незаконно по-нисък данък от 2014 г.

Частните лотарии са плащали незаконно по-нисък данък от 2014 г.

Частните лотарии са плащали незаконно по-нисък данък от 2014 г и комисията по хазарта не е направила нищо това да спре. Това се разбра от думите

Частните лотарии са плащали незаконно по-нисък данък от 2014 г и комисията по хазарта не е направила нищо това да спре. Това се разбра от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), след като комисията даде ход на законопроекта на Валери Симеонов според който само държавата ще има право да организира лотарии, пише Оффнюз.

“На 1 януари 2014 г. се прави промяна в член 30 в закона на хазарта. Ясно и категорично се записва, че всички хазартни игри, които са изброени, там не фигурира лотарията, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите, запетая, а хазартните игри организирани на база комисионни – 20% върху тази комисионна. Това са игрите, които обикновено са турнири в които няма залагания към един оператор, а имаме залагания един срещу друг и залозите се разпредеят на 100%, а организатора получава комисионна за логистиката си. През декември 2014 г., аз лично съм внесла промяна в чл. 30 в който добавяме изпуснатите лотарии. Четейки внимателно текста ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри и лотариите следва да внасят хазартна такса в размер на 15%”, обясни дупката в закона Стоянова, която са използвали частните лотарии.

Според Стоянова Комисията по хазарта много добре е знаела, че държавната и частните лотарийни игри са се облагали по различни начини, в ущърб на бюджета, но от там са си мълчали. „Защото Комисията по хазарта, виждайки ежемесечно както се случва и издавайки 10-годишен лиценз е допуснала това да се случи. Чакам отговори от хората, които са го направили, и от прокуратурата, която ги е питала по определения ред“, каза Стоянова.

Горанов е невинен

Менда Стоянов оневини министъра на финансите Владислав Горанов, който е принципал на ДКХ и има право да назначава и да уволнява директора ѝ. „Министерството на финансите е отделен орган от Комисията по хазарта, която взима решения за издаване на лицензите“, каза Стоянова. Последнияр председател на комисията беше назначен от Горанов през април – Александър Георгиев, той беше зам.-директор на Националната агенция за приходите.

Според председателят на финансовата комисия “категорично няма одържавяване”. “Може да се каже, че ще има монопол в частта на лотариите, това е само една хазартна игра, от страна на българския спортен тотализатор. За мен това не е противоконституционно, това не е нов монопол”, заяви Менда Стоянова.

Все някога трябва да се направят тези предложения, каза Стоянова на въпрос защо точно сега се правят тези предложения за промени в закона.

Хората дали 1 млрд. лв. за талони миналата година

Стоянова се възмути, че пенсионери граждани с ниски доходи дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт. “Когато един човек влезе в казино и игрална зала, той знае, че отива да играе хазарт. Но, когато там, където купува хляба си или взима пенсията му предлагат талонче за левче-два или три с които той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема, като хазарт. Не случайно през миналата година българските граждани са дали милиард лева за талончета. Може би част от тези пари, които остават у организаторите са били елемент на спонсориране на различни спортни клубове, но аз не виждам защо това трябва да става по този начин”, каза още Стоянова.

Укритите данъци са над 210 млн. лв.

От специализирана прокуратура съобщиха, че вчера от Комисията по хазарта са били иззети документи, които до момента не са били предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. На база тези нови документи можело да се направи извода, че обявената вчера сума в размер на 210 млн. лв., несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма.

COMMENTS

WORDPRESS: 0