ЦИК: Спазили сме закона при назначаване на СИК в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) е спазила закона по отношение на назначаването на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) зад граница

Проведени са консултации с политическите партии, които са направили своите предложения за съставите. Незаетите бройки се назначават по предложение на Министерството на външните работи.

Говорителят на комисията Димитър Димитров коментира, че жалби за назначаването на СИК в чужбина постъпват предимно от Кипър и Испания, и от няколко секции в Германия:

„Жалбите, ако искате, или пък сигналите, които получаваме са, че при това назначаване не са уважени достатъчно местните общности. Трябва да каже, че навсякъде където има възможност, са назначавани лица от местните общности, само че тяхното назначение не е приоритетно. Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности. Но навсякъде, където е имало възможност, са назначавани такива лица“, каза Димитър Димитров.

ЦИК няма как да преназначи съставите на секциите зад граница, в няколко случая са увеличени съставите от 5 на 7 души там, където ще се гласува по-масово, каза още Димитър Димитров, цитиран от агенция Кросс.

COMMENTS

WORDPRESS: 0