Цачева в телевизионен дебат с ген.Радев: Ако на 40 години продължаваш да си социалист – нямаш мозък

Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея. Това е младежки увлечения. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева на

Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея. Това е младежки увлечения. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева на първия си предизборен дебат с кандидата на БСП ген. Румен Радев пред bTV.

Цецка Цачева не много уместно си послужи с известната мисъл на Бърнард Шоу, пише news.bg.

„Тук, ако мога да перифразирам – който на 20 години не е бил социалист – няма сърце, ако на 40 обаче продължаваш да си социалист – нямаш мозък“, заяви Цачева след като посочи, че не се срамува от нищо в миналото си.

Радев веднага контрира, че Цачева е „изхвърлила“ всички социалисти като безмозъчни същества, а опонентката му започна да обяснява, че изказването й е било в шеговит план.

„Дано като президент не се шегувате с българските граждани“ – отвърна й Радев.

Характерът ми е такъв – не съм само строга, мога и да се шегувам, заобяснява се още Цачева, на което пък Радев отговори, че това се показва и от рейтинга на парламента.

„Ако считате, че модернизирането на армията е по силите само на вашите възможности, то защо не я модернизирахте, ако можех само аз еднолично да се преборя за рейтинга на Народното събрание – бъдете сигурен, че щях да го направя“, допълни кандидатката на ГЕРБ.

Според Радев обаче модернизацията на армията не била само закупуване на оръжие, а трансформация на модела на подготовка, което той е направил по блестящ начин. Тогава Цачева попита защо тогава са твърденията за негативното състояние на армията, на което Радев отговори: За да имаме армия трябва да има и ресурс и най-важното механизмите, по които се харчат тези ресурси, да бъдат рационални. В момента тези механизми не са рационални.

Според него държавният глава може и трябва да настоява тези процеси да се случат. Цачева изрази съгласие с тезата на Радев, че държавният глава трябва да бъде гарант за модернизиране на армията.

Иначе двамата претенденти демонстрираха различен стил и сходни идеи по част от въпросите. Цачева демонстрира увереност и многословност, придобити от статута й политик през последните 7-8 години. От своя страна генерал Радев се стремеше към ясни, кратки и точни отговори.

Националният интерес на държавата е преди защитата на отделни права. Това каза кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева, която подкрепи връщането на така наречените „гюленисти“.

Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП- Лява България опонира на тази позиция. „Не приемам така да се разсъждава – тази експресна екстрадиция за мен не говори добре – никой не бърза така експресно да върне хора, които ги заплашва дори смърт“, заяви Радев и изтъкна, че това говори за някаква зависимост от Ердоган. Той се обяви против безвизовите пътувания за турски граждани и настоя, че страната ни не се справя с кризата с бежанците.

Като кандидат-президент Радев настоя за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите, свързани с бежанците. Според Цачева от такъв няма нужда, защото нямало непосредствена заплаха за националната сигурност. Радев настоя, че в момента най-сигурната ни граница е тази със Сърбия и заяви, че огромен проблем на всички български институции е каналджийството.
„Ние трябва да пресечем каналджийството и това е общ проблем и на правителството, и на парламента“, заяви Радев.

Цачева контрира, че не бива да се нагнетява напрежение и заяви, че институциите са на мястото си, използваме и европейската солидарност. Румен Радев разкритикува и строителството на оградата по границата, като посочи, че по времето на кабинета Орешарски един километър е струвал 250 хиляди лева, а в момента той струва над 1 млн. лв.

Според Цачева обаче ще бъдат похарчени толкова, колкото е необходимо, за да бъде гарантирана сигурността на българските граждани. По думите й към момента на границата с Турция има хванати 81 нелегално преминаващи и бройката на нелегално преминаващите намалявала през годините.

Относно приоритетите си Цачева заяви, че за нея основен приоритет като президент ще бъде националният интерес. „Държавният глава трябва да се ръководи в дейността си от националния интерес. За мен националният интерес е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава“, каза тя. Като втори свои приоритет тя определи гарантирането на европейския и евроатлантическия път на развитие на страната.

Румен Радев на свой ред посочи сигурността като свой основен приоритет. „Промяната е неизбежна. Президентът не трябва да бъде церемониалмайстор нито рецитатор на чужди тези. Той трябва да бъде действен, да формулира ясни национални цели, да обединява – не да разделя, да умее да казва „Не“, когато е под натиск“, заяви кандидатът Румен Радев.

Вторият приоритет за него е балансирана и независима външна политика, която да се изгражда тук, в България и да се отстоява навън. Той заяви, че президентът трябва да бъде социален филтър на законите, които ощетяват правата гражданите.

Демокрацията предполага политически плурализъм. Това, че има различия между отделните политически субекти не означава, че не можем да изведем общото балансирано решение, което да е в интерес на гражданите на България, заяви Цачева. Румен Радев също заяви, че също ще работи с всички партии като президент и уточни, че до предизборната кампания не влиза в предизборни договорки с централите на партиите, за да печели предизборно гласове.

Ще разчитате ли на гласовете на гласовете на други партии – Цачева заяви – категорично не. „Работя и се срещам с българските граждани без да ме интересува какви политически пристрастия имат те“, заяви тя. На въпрос ще разчитате ли на ДПС на балотажа, Цачева отговори: Ще разчитам на българските граждани, без да ме интересуват политическите сили, които застават зад тях. Румен Радев отново прие позицията, изразена от Цецка Цачева.

Румен Радев заяви, че не би бил смутен, ако жена застене на чело на въоръжените ни сили. „Готова съм да бъда президент това включва и главнокомандващ на Българската армия“, коментира Цачева. Радев от своя страна я посъветва, освен „Българската армия“ да използва и понятието „въоръжени сили“ – забележка, която Цачева прие и увери, че ако се наложи, ще се допита и до неговата експертиза.

На въпрос „ястреб или дипломат“ и двамата кандидати се обединиха около използването на дипломацията, но Цачева не изключи и известни атаки и даде за пример водената от нея делегация на държавите, участващи в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ). Според Радев „на ястреби сме се нагледали“, а рисковете ги носим всички ние.

„България е член на ЕС и НАТО и тук друга алтернатива няма. Това не означава, че ние трябва да си създаваме врагове извън тези съюзи“, коментира той острата позиция на настоящия президент към Русия.

Цецка Цачева се обяви за преразглеждане на икономическите санкции срещу Русия, с което спечели одобрението на опонента си, въпреки че тя настоя, че това е възможно единствено в рамките на ЕС. Относно позицията спрямо анексията на Крим, Радев констатира: Крим де юре бил украински, но де факто над Крим се веел руският флаг.

Румен Радев разкритикува опитът на премиера да изиграе ролята на посредник между Турция и ЕС. Генералът не приема и Лютви Местан да бъде посредникът между Турция и България.

В оценката си към настоящия държавен глава Росен Плевнелиев Цачева бе категорична, че той се е справил добре и изтъкна сложния мандат и политическите кризи в него със сформирането на служебните правителства. По думите й историята ще даде окончателната оценка за него. От своя страна Радев, заяви, че Плевнелиев е взел правилното решение и с облекчение ще напусне поста си.

Цачева контрира, че не приема подобно отношение към действащ държавен глава – „Тонът не ми хареса“, допълни тя.

COMMENTS

WORDPRESS: 0