Хората над 55 години са по-ангажирани, по-добри ментори и с по-висока работна етика

Скритият резерв на пазара на труда са хората над 55 години Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

Скритият резерв на пазара на труда са хората над 55 години

Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Георги Първанов, управляващ директор на „Ситийм“, заявиха в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria, че скритият резерв на пазара на труда са хората над 55 години.

„Оказва се, че хората над 55 години са с 10 % по-ангажирани от групата 25-35 години. И тяхната ангажираност стига до 78%. Отделно от това хората над 55 години са много по-добри ментори, имат много по-висока работна етика и култура и са много по-лоялни“, коментира Смилкова.

Тя добави, че по света има институти, които се занимават с изследване на пенсионирането. Те са определили кои са подходящите професии за хората над 55 години, както и неподходящите. В САЩ към неподходящите за групата 55+ професии са административните и търговските позиции, в сектора на недвижимите имоти, хотелиерския и туристическия бизнес, както и оператори на машини.