Фетхуллах Гюлен смята, че опитът за преврат в Турция може да е бил инсцениран от правителството

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, чиито поддръжници турските власти обвиниха в съпричастност с организирането на опита за преврат, заяви че метежът може

Проповедникът Фетхуллах Гюлен, чиито поддръжници турските власти обвиниха в съпричастност с организирането на опита за преврат, заяви че метежът може да е бил инсцениран от правителството, срещу което бе насочен, пише The Guardian.
По време на интервю пред неголяма група журналисти Гюлен в неговата резиденция в щата Пенсилвания отхвърли всички обвинения, че той стои зад опита за преврат.
„Не мисля, че света вярва на обвиненията отправени от президента Ердоган“, заяви Гюлен. „Съществува вероятност той да е бил инсцениран и целта му да е отправянето на обвинения“.
Според него демокрацията не може да бъде постигната чрез военни действия. Той също така критикува правителството на президента Реджеп Ердоган.

„Изглежда, че те не са толерантни към никакви движения, никакви групи, никакви организации, които не са под техния пълен контрол“, допълни Гюлен.

Запитан дали би искал да се върне в Турция, ако превратът беше успешен, Гюлен заяви: „Разбира се, моята родина ми липсва много. Аз съм тук далеч от политическите тревоги в Турция и живея в свобода“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0