Фетхуллах Гюлен е напуснал САЩ, вероятно ще търси политическо убежище в друга държава

Турският опозиционер и обявен от Анкара за организатор на опита за преврат Фетхуллах Гюлен е напуснал САЩ и вероятно ще поиска в следващите дни полити

Турският опозиционер и обявен от Анкара за организатор на опита за преврат Фетхуллах Гюлен е напуснал САЩ и вероятно ще поиска в следващите дни политическо убежище в някоя държава, която няма да го предаде на Турция, съобщи „Ройтерс”, като се позова на изказване на турския правосъден министър Бекир Боздаг.

Гюлен се превърна в голям проблем за Вашингтон, след като Анкара настоятелно поиска екстрадирането му с обвинение за организиране на военен преврат срещу законната власт и дори заплаши с изостряне на отношенията, ако това не се случи.  Досега обаче американската страна бавеше своя отговор и е твърде вероятно самата тя да е подсказала на опозиционера идеята да смени държавата, в която живее.

Така всички страни ще са доволни- Гюлен няма да бъде предаден на турските власти от САЩ и няма да развали отношенията между двете страни, а тежкия товар да го приюти ще се падне на друга държава.

Най-вероятното място за опозиционера е Египет, но досега от Кайро твърдят, че не са получавали искане за политическо убежище. Но и уточняват, че ако такова има, те ще го разгледат внимателно.

COMMENTS

WORDPRESS: 0