Фалшиви новини за отнети деца паникьосаха роми

Всяваната от месеци психоза, че държавата иска да отнема деца от родителите им и затова прокарва документи като Стратегията за детето, стигна и до ром

Всяваната от месеци психоза, че държавата иска да отнема деца от родителите им и затова прокарва документи като Стратегията за детето, стигна и до ромските махали в страната. Истерията се прояви в понеделник, когато две училища в Сливен и едно в близкото село Тополчане бяха опразнени за минути от притеснени родители, чули фалшивата новина, че децата на някаква жена били отнети. По неофициална информация подобни случаи имало и в Карнобат, Ямбол, Сунгурларе, както и в София. Случаи на отнети деца няма, обявиха властите. Образователният министър Красимир Вълчев, който в понеделник беше на посещение в Сливен, обяви, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете от страна на „добре организирани групи“. По неофициална информация в последно време ромските квартали в страната са посещавани от хора, които обясняват, че властите искат да отнемат ромски деца, да им слагат гривни. Като аргументи се посочват оттеглената Стратегия за детето, както и промени в някои социални закони. Срещу тях от няколко месеца тече кампания, а авторите й твърдят, че „социалните“ искат да отнемат български деца от родителите им и да ги дадат за осиновяване в чужбина, включително на гей двойки. Кампанията е насочена и срещу неправителствените организации, които се борят за защита правата на децата. Досега организациите, обявили се срещу Стратегията за детето, твърдяха, че властите искат да отнемат „бели деца“ и да разбият „традиционното семейство“, като дадат права на децата.

След пропагандните акции в ромските махали се стигна и до истерията в Сливен. В социалните мрежи беше пуснат видеоклип, на които се вижда как притеснени родители, баби и дядовци извеждат от училище децата, които плачат уплашени. Някои от възрастните изхвърчали от работа, за да приберат децата. „Учехме си спокойно, и изведнъж дойдоха да ни вземат. Уплаших се“, казва един от учениците от разпространения във Фейсбук клип. Образователните медиатори в училищата (представители на ромската общност), учители и директори обясняват, че информацията за отнети деца е лъжа, хората са манипулирани и провокирани неясно от кого. Въпреки това хората заявяват, че може и да не пускат повече децата си на училище. Чуват се и критики към една от партиите в управляващата коалиция – ВМРО, която открито се обявява срещу циганизацията и изрази позиция срещу Стратегията за детето в защита на „традиционното семейство“. Правителството така и не зае ясна позиция по въпроса, а такива се изразяват основно от представители на отделни министерства като социалното, което е най-атакувано от противниците на Стратегията за защита на детето. Истерията може да постави под съмнение усилията на властите за връщане на отпадналите от училище деца обратно в клас, тъй като повечето от тях са от ромски произход. „По мое мнение някой се опитва да насажда страхове и внушения. Някой се опитва да подмени проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе“, заяви министър Вълчев. „Имахме подобен случай в София, имаме информация, че подобна дезинформация се разпространява и в други райони, предимно в ромски квартали. Очакваме през следващите дни това да се случи и в други области и общини. Очевидно става въпрос за целенасочена акция, провокация, престъпна злоупотреба със страховете на родителите. МВР и ДАНС трябва да констатират кой организира това, от кого и с каква цел е мотивиран този. Имаме информация, но на настоящия етап не мога да кажа, не е категорична. Очевидно става въпрос за деструктивно поведение, което вреди на училищата, вреди на децата, вреди на техните родители. Някой има интерес това да се случва. Това не е общественият интерес и интереса на децата“, каза още министърът. Той добави, че вече е започнала работа с родителите. Чрез регионалните управления по образованието ще бъдат дадени инструкции към директори и учители да разговарят с родителите и да ги успокоят, че „няма да им се отнемат деца, че няма да им бъдат поставяни гривни“. „Някой с влияние в ромските общности разпространява това“, добави още министърът, цитиран от агенция Cross.

COMMENTS

WORDPRESS: 0