Учени откриха нова планета джудже в Слънчевата система

Нова планета джудже бе открита в периферията на Слънчевата ни система. Наречена 2015 RR245, размера й все още не е потвърден, но нейните откриватели с

Нова планета джудже бе открита в периферията на Слънчевата ни система. Наречена 2015 RR245, размера й все още не е потвърден, но нейните откриватели смятат че, има диаметър от 700 км и една от най-големите известни орбитите на планета джудже, обикаляща Слънцето веднъж на всеки 700 години.

Обектът за първи път е забелязан през февруари от телескопа на Канада-Франция-Хавай в Хавай и е сниман през септември миналата година, като част от Outer Solar System Origins Survey (OSSOS). Изследването поддържа сътрудничество между десетки учени и институти от осем страни, проучвайки обекти орбитиращи отвъд Нептун, помагайки им да разберат повече за бурното минало на нашата слънчева система. Очаква се там да има десетки хиляди по-малки обекти останали от катаклизъм, причинен от гигантските планети, които са се отдалечили от Слънцето и са застанали на настоящите си орбити.

„Но почти всички от тези ледени светове са болезнено малки и бледи“, казва Мишел Банистър от Университета на Виктория, в Британска Колумбия. „Това е наистина вълнуващо, да се намери такъв, който е голям и достатъчно ярък, за да можем да го изучаваме подробно.“

С големина около половината от тази на Макемаке, RR245 е много по-малка в сравнение с други известни планети джуджета наоколо, но все още покрива критерии Международния астрономически съюз (МАС) за тази категория, а именно, че е в орбита около Слънцето, че разполага с достатъчно маса за самостоятелна гравитация, с която да преодолее постоянните сили на тялото и да приеме почти кръгла форма, като и за разлика от обикновените планети, тази не е разчистила района около орбитата си и не е спътник.

RR245 се нарежда в списъка с топ 20 на най-големите тела в пояса на Кайпер, което я прави най-големият обект и единствената планетата джудже открита досега от OSSOS. Въпреки това, размерът й няма да бъде точно определен, докато не се проведе по-подробен анализ на нейната повърхност.

Дългото 700 години пътуване на RR245 около Слънцето също представлява интерес за по-нататъшно проучване. Планетата е в сегашната си орбита в продължение на най-малко 100 милиона години, като е прекарала последните няколко стотин години на разстояние 12 милиарда километра от Слънцето. Това е 80 астрономически единици (AU), като все още е далеч от най-отдалечената точка на своята елипсовидна орбита, което е на над 120 AU.

Планетата джудже в момента е на път към най-близките си подход, преминавайки в рамките на 5 милиарда километра (34 AU) от Слънцето, но това ще стане около 2096 година.

OSSOS   ще продължи да изучава 2015 RR245, включително разработването на по-точен образ на нейната орбита, за да се определи как се е формирала, как е стигнала сегашната си траектория и как би могла да се промени за изключително дълъг период от време.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0