Учени: Мистериозният китайски вирус е заразил стотици хора

Броят на хората, които са заразени от мистериозния вирус в Китай, е много по-голям, отколкото сочат официалните данни, твърдят учени, цитирани от Би Б

Броят на хората, които са заразени от мистериозния вирус в Китай, е много по-голям, отколкото сочат официалните данни, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Има близо 50 потвърдени случая на новия вирус, но британски експерти смятат, че броят на заразените е по-близо до 1700.Известно е, че двама души са починали от респираторния вирус, който се появи в град Ухан през декември.

„Аз съм значително по-загрижен, отколкото бях преди седмица“, казва проф. Нийл Фъргюсън пред Би Би Си.

Сингапур и Хонконг проверяват пристигащите пътници от Ухан, а американските власти също предприемат подобни мерки за проверка на три големи летища в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк.Как е определен броят на заразените хора?

Центърът за глобален анализ на инфекциозни заболявания в Лондон провежда задълбочени изследвания по този въпрос.

Решаващата улика за мащаба на проблема се крие в случаите, които се откриват в други страни.

Докато огнището на заразата е съсредоточено в китайския град Ухан, има два случая в Тайланд и един в Япония.
„Това ме накара да се притеснявам“, казва проф. Фъргюсън.

Невъзможно е да се посочи точният брой, но като се вземат предвид огнищата на зараза, местното население и данните за полетите, може да се добие представа.

Подробните изчисления са публикувани онлайн, както и в научно издание. Според тях броят на заразените хора е 1700 души.

Какво означава всичко това?

Учените смятат, че все още е твърде рано „да се бие тревога“, но определено има повод за загриженост.

Китайските власти твърдят, че не е имало случаи на разпространение на вируса от човек на човек. Според тях вирусът е преминал бариерата между видовете и идва от заразени животни от пазара в Ухан. Проф. Фъргюсън не е съгласен с това: „Хората трябва сериозно да обмислят вероятността вирусът да се предава от човек на човек“. Според него е малко вероятно коронаровирусите, предавани от животни, да причинят толкова много случаи на заразени хора.

Разбирането за начина на разпространение на новия вирус има решаващо значение при оценяването на опасността от него.

Какъв е този вирус?

Властите в Китай и Световната здравна организация стигнаха до заключението, че инфекцията е коронавирус.

Коронавирусите са широко семейство от вируси, но само за шест (новият би бил седми) е известно, че заразяват хората.В най-лекия случай те могат да причинят обикновена настинка, докато тежкият остър респираторен синдром (Sars), който тръгва от Китай през 2002 г., е коронавирус, причинил смъртта на 774 души от 8 098 заразени с него. Анализът на генетичния код на новия вирус показва, че той е по-тясно свързан със Sars, отколкото всеки друг човешки коронавирус.

Ето какво казват и други учени:

„Несигурността и пропуските остават, но е ясно, че има някакво ниво на предаване на вируса от човек на човек“.

„Започваме да чуваме за повече случаи в Китай и други страни. Този модел показва, че вероятно ще има много повече случаи в редица страни“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0