Ученето на две смени носи загуби, твърди образователен експерт

Ученето на две смени носи загуби, каза експертът Марияна Банчева по БНТ. „Загубите са и от финансово естество, защото държавата плаща и за неефективно

Ученето на две смени носи загуби, каза експертът Марияна Банчева по БНТ. „Загубите са и от финансово естество, защото държавата плаща и за неефективно обучение“, поясни гостенката в студиото, която бе и заместник-министър на образованието по време на служебния кабинет на Марин Райков.
„8 и 30 сутринта е най-нормалният час за започване на учебни занятия“, посочи още тя. Според Банчева всички сме длъжници на децата и образованието като цяло. „Идеята за обучение в една смяна не е нова, важни в този процес са министерството на образованието и общините. В големите градове също съществуват неравномерно натоварени сгради. Включително в София има училища, които стоят с празни етажи по време на учебен процес“, коментира Банчева.

Според нея при интересно обучение и 60 минути са малко, регламентирането на продължителността трябва да се управлява от самите училища. Банчева каза още, че ако има дългосрочна политика от правителството в тази сфера, решението за учене в една смяна лесно би било въведено. Директорите пък биха били против, ако се намалят приходите, с които да се осигури качествен учебен процес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0