Уйдурми в BG: Коя телевизия се гледа най-много?

Уйдурми в BG: Коя телевизия се гледа най-много?

Не спират доказателствата за това как системата за измерване на зрителските предпочитания в България – т.нар. пийпълметрия, дава трудни за възприемане

Не спират доказателствата за това как системата за измерване на зрителските предпочитания в България – т.нар. пийпълметрия, дава трудни за възприемане данни и по този начин сама повдига въпроси за своята обективност.

Въпреки че през последните дни разкритията на Мария Цънцарова от  Би Ти Ви за огромните заплати, които екипът на платформата „Хелпкарма“ си раздава от парите на дарителите, станаха централна обществена тема, според пийпълметричната агенция ГАРБ зрителите по никакъв начин не са се развълнували от проблема. С ГАРБ работят всички водещи телевизии в страната, рекламодателите и обслужващите ги рекламни агенции. Според представените от фирмата сведения за всеки от дните, в които Цънцарова се занимаваше с аномалиите в „Хелпкарма“, активната част от зрителите между 18 и 49 г. са предпочели да гледат Нова телевизия, въпреки че в нейните рубрики по същото време гостуваха хора, които може да бъдат видени почти всеки ден на екрана.

Първият материал за „Хелпкарма“ бе излъчен на 6 ноември и за него може да се намери обяснение за по-ниския рейтинг на Би Ти Ви спрямо Нова. Репортажът се появи без предварителна реклама, поради което може би е обяснимо зрителите да не са чули и разбрали, че предстои интересно разследване. Броят по темата в „Тази сутрин“ миналия петък е гледан от 91 000 души на възраст между 18 и 49 г., докато по същото време аудиторията на сутрешния блок на Нова тв е била почти 150 000 души, смята ГАРБ. Гост в „Здравей, България“ бе министър Томислав Дончев.

По отношение на другите два материала обаче обяснението за неинформираност на аудиторията трудно може да се приложи. След старта по Би Ти Ви скандалът бе подет и от много други медии, като отекна изключително силно и в социалните мрежи. Въпреки това според ГАРБ втората част от разследването, излъчено на 7 ноември, отново е минало в миманса на Нова тв, където Диана Найденова интервюира математика проф. Николай Витанов. Статистиката сочи, че разговорът в „Карай направо“ е проследен от 260 000 души (18-49 г.), а „Би Ти Ви репортерите“ – от 233 000 души. Парадоксалното е, че показателите за предпочитанията на зрителите между 18 и 49 г. се различават драстично от всички останали българи – до 18 г. и от 50 г. нагоре. По отношение на общата зрителска маса ГАРБ отчита огромно превъзходство за Би Ти Ви – 448 000 срещу 385 000 в петък сутрин и 820 000 срещу 678 000 в събота преди централните новини. Групата 18-49 г. е най-важната за рекламодателите, които планират бюджетите си именно спрямо тази аудитория.

Аналогична ситуацията бе отчетена и в неделя, когато Цънцарова се занимаваше с възнагражденията в „Хелпкарма“ в предаването „120 минути“. Въпреки че темата нормално ли е IT-специалист в дарителска платформа да получава 80 000 лв. вече бе една от най-дискутираните в България, според ГАРБ това не е оказало никакво въздействие върху нейния панел. Данните са, че „120 минути“ е гледано от 146 000 човека (18-49 г.), а „Неделята на Нова“ – от 186 000. И тук като цяло зрителите на Би Ти Ви са били повече от тези на НТВ – 593 000 срещу 434 000 на база All4+.

Описаните дни съвсем не са единственият случай, в който отчетът на ГАРБ видимо се различава от отзвука на едно или друго събитие в публичното пространство. Както „Сега“ съобщи, през май т.г. агенцията отчете, че на най-активните българи не им е било интересно първото интервю на Васил Божков след бягството му в Дубай, дадено на Антон Хекимян, и че те са предпочели участието на кмета на Пазарджик Тодор Попов по Нова телевизия. А също и че турска следобедна сапунка по Нова се е сторила по-интересна от разкритията на студента Евгени Марчев за полицейското насилие над него и над други граждани в първите дни от протестите.

„Сега“ нееднократно писа още, че ситуацията с рейтингите стана особено любопитна, след като на телевизионния пазар в България се появи бизнесменът Кирил Домусчиев и след като през пролетта на 2019 г. той и брат му Георги купиха Нова телевизия. До този момент в продължение на около 19 г. ГАРБ трайно отчиташе по-висока гледаемост за Би Ти Ви срещу основния конкурент. След като председателят на КРИБ придоби контрола на медията, извадките на ГАРБ започнаха да стават все по-благоприятни за Нова и само за броени месеци тя стана №1 във възрастовата група, която е ключова коя телевизия колко приходи ще привлече от рекламния пазар.

COMMENTS

WORDPRESS: 0