Уикилийкс публикува над 300 000 мейла на партията на Ердоган, блокираха достъпа до сайта от Турция

Организацията Уикилийкс е направила обществено достояние около 300 0000 електронни съобщения на членове на турското правителство, предадоха ТАСС и БТА

Организацията Уикилийкс е направила обществено достояние около 300 0000 електронни съобщения на членове на турското правителство, предадоха ТАСС и БТА.

Уикилийкс, известна с публикуването на поверителни документи, обяви новината в Туитър. В нейното съобщение има линк към база данни с документите, в която може да се търси по ключова дума, допълва ДПА.
Публикувани са 294 548 електронни писма на турската управляваща партия на президента Ердоган, се казва в съобщението. Освен имейлите са публикувани и хиляди прикачени документа от 762 адреса, свързани с домейна на Партията на справедливостта и развитието – akparti.org.tr.
Имейлите, асоциирани с този домейн, са използвани в повечето случаи за общуване със света, а не за поверителни вътрешни въпроси, пояснява Уикилийкс.
Най-новото публикувано съобщение е от 6 юли, а най-старите от 2010 г. Материалите са получени седмица преди опита за преврат от 15 юли.
От Уикилийкс са проверили материалите и източника и са установили, че източникът няма връзка с елементи, стоящи зад опита за преврат, нито пък връзка с противникова политическа партия или държава. Това се уточнява в изявлението на организацията.
Уикилийкс се появи през 2006 г. и още в първите няколко месеца публикува хиляди секретни документи, като най-голямо внимание привлякоха поверителни американски дипломатически грами.
Организацията обяви публикуването на турските документи в понеделник сутринта, но после беше подложена на хакерско нападение.
Според нея има съмнения, че може турски държавни структури или техни съюзници да стоят зад това.

COMMENTS

WORDPRESS: 0