Удължиха до 12 октомври мерките при влизане от България в Гърция

Удължиха до 12 октомври мерките при влизане от България в Гърция

Правителството на Гърция удължи до 12 октомври действието на решенията, свързани с временните ограничения за преминаване на границите на страната и за

По отношение на сухопътните граници, ограниченията, наложени „превантивно за защита на общественото здраве от допълнително разпространение на коронавируса COVID-19 на гръцка територия“, важат за периода от 1 до 12 октомври 2020 г.

За туристи и чуждестранни граждани, които нямат забрана, влизането е разрешено при две условия:

  • само през България, т.е. през граничния пункт Промахон (Кулата)

 

  • само с отрицателен молекулярен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди пристигането

 

  • През всички останали гранични пунктове влизането на територията на Гърция е позволено само за определени категории граждани с отрицателен PCR тест. Те ще бъдат отворени в интервала между 07:00 и 23:00 часа.

    

   Забраната не се отнася за следните случаи:

    

 

  • за гръцки граждани

 

  • за лица, които имат разрешение за престой и живеят в Гърция, поради абсолютна необходимост (професионални или медицински причини)

 

  • за транзит на болнични автомобили, които влизат от Косово през Северна Македония в Гърция за хоспитализиране на пациенти – част от дипломатическия, военен или административен състав на държавите-членки на ЕС и на ЕУЛЕКС в Косово

 

Второто решение засяга забраната за влизане в Гърция на граждани на трети страни, с изключение на постоянните жители на Австралия, Грузия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и ОАЕ.

И двата документа влизат в сила от днес и ще важат до 12 октомври 2020 г.

COMMENTS

WORDPRESS: 0