Удря ни опасен риновирус, не си пипайте очите

През последните дни страната ни е поразена от риновирус, характерен за пролетните и есенните месеци. Симптомите са хрема, кихане, кашлица и о

Удря ни опасен риновирус, не си пипайте очите

През последните дни страната ни е поразена от риновирус, характерен за пролетните и есенните месеци.

Симптомите са хрема, кихане, кашлица и отпадналост на тялото, но не става въпрос за грип, казват специалистите. Риновирусите са добре познати на лекарите, тъй като се проявяват сезонно и причиняват остри респираторни инфекции. Можем да се спасим от тях, като спазваме някои елементарни правила на хигиена.

Тази инфекция не се предава с пръски въздух и кашлица, а от мръсни ръце. Когато с ръце пипнеш секрет, оставен от друг човек, и после си допреш носа, очите и устата. Затова децата трябва да се възпитават от малки да не си пипат носа, очите и устата и често да си мият ръцете, обясняват медиците. Или поне да ги почиствате с мокри кърпички или гел за ръце. Най-сигурният начин да се предпазите е да не се доближавате до болни хора, които могат да ви пренесат заразата. Експертите разясняват, че преборваме вируса за около седмица, като са изолирани случаите, в които подсмърчането и кихането продължават половин месец. Тепърва обаче ще бъдем атакувани от истинските грипове. Тази зима се очаква те да бъдат общо четири вида. „Бризбeйн“ e бившият пaндeмичeн или cвинcки грип, пише агенция Cross. Вторият щaм e „Кaнзac“. Тoвa e грипният вируc, кoйтo бeшe прeди някoлкo гoдини в cтрaнaтa ни. Другите са „Кoлoрaдo“ и „Пукeт“. Традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон.

COMMENTS

WORDPRESS: 0