Уволнен заради активност във Фейсбук!?

"Има редица примери с работещи хора, срещу които е имало административни последици от работодатели заради активността им във Facebook. Има и с

Могат ли фирми да уволняват служители заради публикации във Facebook?

„Има редица примери с работещи хора, срещу които е имало административни последици от работодатели заради активността им във Facebook. Има и случаи, които са добили популярност в медиите“, това каза Тодор Капитанов, КНСБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Преди година работник от Павел баня беше уволнен, защото е публикувал във Facebook фиша от своята заплата в размер на 388 лева“.

„Уволнението е много крайна мярка. Особено в момента, когато всички работодатели се борят за най-добрите служители на пазара на труда. При този недостиг на кадри уволнението на качествени служители е пресилено“, коментира Геновева Христова-Мъри, управляващ директор на Ligna Group и председател на Българския мебелен клъстер.

„Примерът от Западна Европа е за разбирателство и диалог между работодателите и служителите. Сега работници и работодатели се обединяват върху полето на диалога, че всяка една отделна фирма следва да си определи тези етични политики“, заяви Капитанов.Според него работодателите трябва да са моторът на доброто общуване в социалните мрежи.

„Една от клаузите в етичния кодекс е за запазването на фирмената тайна, защото информацията е основният инструмент в сферата на услугите, който прави една фирма конкурентоспособна“, обясни Христова-Мъри.

COMMENTS

WORDPRESS: 0