Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии

Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии. Това мнение изрази проф. Николай Радулов, водещ експерт

Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии. Това мнение изрази проф. Николай Радулов, водещ експерт на националната сигурност по повод убийството на бизнесмена.

Христов беше застрелян с осем куршума пред офиса си вчера (8 януари) и по-късно почина в болница.

По думите на Радулов, убийството на моделиера Александър Антов, извършено на 9 януари 2016 година, пък е било знаково за процеса – как ще се преразпределя вече натрупаният легализиран, съществуващ и уважаван капитал преди спирането на еврофондовете през 2020 година.

Радулов подчерта, че тези убийства нямат за цел да ударят държавата, но я улучват, защото тя е дискредитирана от случващото се.

„Сега, с намаляване на евросредствата, защото те не са безкрайни, ще има преразпределение на съществуващите пари. Средствата, с които ще могат да оперират такъв тип хора, ще бъдат доста ограничени в рамките на държавния бюджет и битката за всяка поръчка ще бъде много люта. Така че, познавайки нашата действителност и виждайки как МВР се разглобява на съставните си части, според мен най-лошото още не е дошло“, смята експертът, цитиран в интервю за „Фокус“.

„Първият изстрел“ по този капитал беше по моделиера Антов – КРИБ тогава даде ултиматум на правителството да разкрие убиеца, съответните служби декларираха, че са по следите му, но нищо не се случи – нито КРИБ продължи с протестите си, нито убиецът беше намерен. И едно друго съмнение, което съществува в хората – сегашният закон за борба с корупцията изглежда като инструмент за преразпределяне на средствата“, коментира той.

Според него проблемът на криминалните и специалните служби у нас е липсата на агентура. Експертът опроверга данните, че през последните години агентурата се е удвоила и дори утроила, като уточни, че всъщност се е разпределила върху два пъти по-малко хора.

Той предупреди още от опасността от радикализация заради безсилието на МВР да събере доказателства при такива случаи.