Турция ще цензурира социалните мрежи законно

Турският парламент прие законопроект за регулация на социалните мрежи, който ще позволи засилване на цензурата и ограничаване свободата на израз

Турският парламент прие законопроект за регулация на социалните мрежи, който ще позволи засилване на цензурата и ограничаване свободата на изразяване в страната, предаде АП. 

Той беше предложен от управляващата партия.

Според новия закон чуждестранните доставчици на социални мрежи, като компаниите Facebook и Twitter, които имат повече от 1 милион посетители ежедневно в Турция, ще трябва да назначат поне един представител в страната. Информацията за контакт на това лице ще трябва бъде качена в уебсайта.

Ако новите разпоредби не се спазват, глобите ще са между 1 и 10 милиона турски лири (146 165 – 1 461 650 долара). Нарушения на законодателството могат да доведат и до блокирането на достъпа до мрежите.

В рамките на 48 часа доставчиците на социални мрежи ще трябва да отговарят на искания за премахване на обидно съдържание. Те ще трябва да съхраняват данни за потребителите от Турция вътре в страната.

В началото на юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че иска да наложи контрол. Тогава той определи мрежите като „аморални“.

След като огромното мнозинство от основните медии в страната попадна под контрола на правителството през последното десетилетие, те се насочиха към социалните мрежи и по-малките онлайн сайтове за критични гласове и независими новини.

COMMENTS

WORDPRESS: 0