Турците: Проблемите ни са тероризъм и FETO, после са скъпотията и безработицата

47,5 процента от хората в Турция са против ново удължаване на извънредното положение. 52 % определят страната като религиозна, 48 % - светска  

47,5 процента от хората в Турция са против ново удължаване на извънредното положение. 52 % определят страната като религиозна, 48 % – светска

 

Двата най-големи проблема на Турция според мнозинството от турците са тероризмът и FETO, показва проучване на университета „Кадир Хас“, посветено на социално-политическите нагласи в страната, пише в. „Поста“ в публикация, озаглавена „Турция 2018“.
В отговор на въпрос за това кой е най-големият проблем на Турция, 29 процента отговарят „тероризмът“, а 18,1 процента казват, че това е Фетхуллахистката терористична организация (FETO), обвинявана от Анкара, че стои зад опита за преврат в страната през 2016 г. На трето място е поставена безработицата от 17 на сто от анкетираните, а на четвърто – скъпотията (13,2 на сто), се посочва в превода на БТА.
Броят на хората, които намират за правилни икономическите политики на правителството, е нараснал с 9 процентни пункта до 47,7 на сто, сочи още проучването.
52 процента от турците определят Турция като „религиозна“, а 47,7 на сто като „светска“ страна. Според 54,4 процента от запитаните родината им е „близкоизточна държава“, а според 45 процента – европейска.
Полицията е институцията, в която турците имат най-голямо доверие, показва още изследването. Работата на полицаите се ползва с доверието на 62,3 на сто от гражданите, а непосредствено след това е поставена жандармерията с 60,8 на сто. Трета е армията с 60 процента, като доверието в нея се е покачило от 47,4 на сто. Доверието в президентската институция е от 56,5 процента.
Проучването разкрива и важни сведения за нагласите на турците по отношение на евроинтеграцията и външната политика. Така например, значително се е повишила подкрепата сред гражданите за членството в ЕС, която преди това в продължение на три години се свиваше, пише „Поста“. Тази подкрепа е нараснала с 12 процентни пункта до 57,8 на сто.
Наред с това анкетата показва, че 56,4 процента от турците подкрепят извършването на трансгранична военна операция.
Като най-голям приятел на Турция незабавно след Азербайджан и Севернокипърската турска република (призната единствено от Анкара) е поставена Русия. През 2015 г. тази страна беше определена от 64,7 на сто от турците като „най-опасната за Турция държава“, напомня вестникът.
Що се отнася до вътрешната политика проучването показва, че 47,7 на сто от турците вярват, че на изборите догодина президентът ще бъде избран още на първия тур. Според 45,6 на сто новосъздадената „Добра партия“ (IYI PARTI) на Мерал Акшенер може да запълни вакуума в политиката. 47,5 процента пък са против ново удължаване на извънредното положение в страната, сочи още анкетата.
Припомняме, че в друго обществено изследване стана ясно, че 79 на сто от турците искат да видят страната си в Европейския съюз.
24bulgaria.com