Турски медии: Бивш член на ПКК стои зад кървавия атентат в Анкара

Сирийският бежанец Салих Некар (Salih Necar) стои зад кървавия атентат в Анкара, при който загинаха 28 души, а други 61 бяха ранени. Това съобщават ту

Сирийският бежанец Салих Некар (Salih Necar) стои зад кървавия атентат в Анкара, при който загинаха 28 души, а други 61 бяха ранени. Това съобщават турските медии, позовавайки се на данни на полицията.Терористът се оказал бивш член на Работническата партия на Кюрдистан. В страната попаднал в началото на месец юли.
Идентификацията е извършена по пръстови отпечатъци, взети от тялото на предполагаемия атентатор, който се взриви заедно с натъпкания с взрив автомобил.
По данни на Vatan, атентаторът пристигнал до военното общежитие с Grand Cherokee и взривил бомбата. не се изключва той да е имал и съучастници. Турция предприема решителни действия в отговор на снощния кървав атентат с кола бомба.Президентът Ердоган заяви, че страната ще използва без колебание правото си на законна отбрана. Както вече писахме, снощи кола бомба се вряза в конвой с микробуси, превозващ военни. Загинаха 28 души, а 61 са ранените. Повечето убити и ранени в атентата са турски военни, сред които и офицери. Все още никой не е поел отговорност за взрива. Това е първият атентат с кола бомба в Анкара, като взривът е станал в непосредствена близост до турския парламент и министерски съвет. Медиите в Турция дават оскъдна информация за взрива, тъй като Висшият съвет по телевизия и радио въведе ограничения за отразяване на атентата, пише btvnovinite.bg. Забраната включва показване на мястото в ефир, излъчване на самия взрив, случилото се след него, както и самите жертви на взрива. Днес почти всички турски вестници са с черни първи страници в знак на траур със заглавия „Заклеймяваме терора”, „Няма да отстъпим”. Други медии определят снощния атентат като „международен тероризъм”, защото взривът е в момент, в който напрежението на турско-сирийската граница ескалира. По-рано взривеният автобус беше откаран от властите, а криминалистите започнаха работа на терен. Генералният секретар на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел и САЩ осъдиха атаката.

Снимка: REUTERS

COMMENTS

WORDPRESS: 0