Турският консул Ниязи Акйол: Най-вероятно сред арестуваните във връзка с опита за преврат има и хора с български паспорти

Най-вероятно сред арестуваните във връзка с опита за преврат в Турция има и хора с български паспорти, каза Ниязи Еврен Акйол, генерален консул на южн

Най-вероятно сред арестуваните във връзка с опита за преврат в Турция има и хора с български паспорти, каза Ниязи Еврен Акйол, генерален консул на южната ни съседка в град Бургас, цитиран от в. „Труд“. Той не посочи точни данни, такива каквито иначе даде за позицията на турското правителство за събитията от 15 юли. Опитът за преврат в Турция е направен от малка част от въоръжените сили на страната, а тяхната насоченост е терористична, каза Акйол.
Според него тази тази терористична организация с религиозна цел е действала повече от 40 години в страната, а лидерът й се намира в САЩ. Още през 70-те години тя е заложила на образованието – подбирали са умни деца от бедни семейства, които са се изучили добре и са били внедрени в различни държавни структури, най-вече в службите за сигурност и правосъдие.
Според генералния консул тази организация има училища в над 170 страни по света, но той отказа да разкрие дали у нас има сведения за такова. „Не искам да правим спекулации дали в България има такова училище. По-правилно е българското правителство да направи проучване“, каза Акйол.
Според него извънредното положение в Турция е обявено, за да се овладее ситуацията, а не да се ограничават правата и свободите на гражданите.Действало се напълно в съответствие с европейското законодателство и последния такъв сходен пример е въвеждането на извънредно положение във Франция. От опита за преврат до момента приблизително 20 хиляди души са били задържани. 60 хиляди са отстранените от длъжност в държавната администрация, като над 40 хиляди от тях са от системата на образованието. Всички арести са напълно законни, твърди Акйол.
Ако не се намерят доказателства за връзка с метежниците, арестуваните се освобождават. Той посочи, че в Турция са закрити 18 телевизии, 23 радиостанции, 45 вестника, 15 списания, 29 издателства и 3 информационни агенции, за които има данни, че са свързани с терористичната организация. Закрити са и стотици образователни институции. Превратът в Турция се е подготвял още в 2010 г., като е имало много арестувани в държавните институции и въоръжените сили тогава. 3 години по-късно тези, които се установило , че са невинни, са били освободени и върнати на длъжност, припомни консулът в Бургас.
Според него в момента и управляващи и опозиция подкрепяли правителството и президента Ердоган.

COMMENTS

WORDPRESS: 0