Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти и журналисти от опозиционен вестник

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които се събраха пред сградата на в. "Заман" в Истанбул, съобщи ДПА. Те са в

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които се събраха пред сградата на в. „Заман“ в Истанбул, съобщи ДПА.

Те са влезли в сблъсък и с журналисти от вестника.

Демонстрантите протестират срещу решението на турските власти да поемат контрола над в. „Заман“, най-високотиражния опозиционен вестник в страната.

Турски съд постанови в петък назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително на турски и английски.

Журналист от вестника съобщи за ДПА, че десетки въоръжени полицаи се намират в сградата и че назначените от правителството управители са отстранили главния редактор на изданието.

„Свободна преса не може да бъде спряна“, скандират протестиращите.

„Заман“ е тясно свързан с установилия се в САЩ Фехтулах Гюлен – опонент на президента Реджеп Ердоган.

Заради това по искане на прокуратурата на Истанбул в управлението на вестника са назначени синдици от съда.

Късно в петък полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпа от стотици граждани, събрали се пред редакцията на вестника.

Днес гражданите отново се събраха пред сградата в знак на солидарност.

„За съжаление, това е практиката в последните 3-4 години. Всеки, който говори срещу действията на правителството е заплашен от съдебно дело или арест. Това е мрачен период за демокрацията в нашата страна“, каза Абдулхамит Билиджи, главен редактор на вестник „Заман“.

Действията на подчинената на Ердоган турска администрация бяха остро разкритикувани от САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Грубото погазване на свободата на словото в нашата югоизточна съседка става в навечерието на ключова среща между ЕС и Турция по въпроса на миграционната криза.

COMMENTS

WORDPRESS: 0