Туристическият бранш иска отлагане на Н-18

Националният борд по туризъм (НБТ) поиска отлагане на влизането в сила на Наредба-18 на финансовото министерство в писмо до премиера Бойко Борис

Националният борд по туризъм (НБТ) поиска отлагане на влизането в сила на Наредба-18 на финансовото министерство в писмо до премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов.

Според организацията на хотелиерите текстовете в нея се нуждаели от прецизиране и в сегашния си вид биха довели до повече беди, отколкото фискални ползи.

От туристическия бранш настояват Н-18 да влезе в сила от 1 октомври, а не от 1 февруари, като е планирано.

Според НБТ подобна нормативна практика на въвежданата у нас има само в три държави от ЕС – Словакия, Норвегия и Хърватия. (Б. ред. – Всъщност Норвегия изобщо не е член на ЕС.)

Основният проблем бил, че бизнесът трябвало да налее огромни средства в кратък период от време за подмяна на фискалните устройства. Освен това от туристическия бранш се сблъсквали с масов отказ от страна на глобалните софтуерни компании за модифициране на програмите според изискванията на наредбата.

От бранша твърдят и че наредбата щяла да е причина за влошаване на туристическата услуга, съобщава Оффнюз.

Писмото е подписано от председателя на НБТ Красимир Гергов и изпълнителния директор на организацията Полина Карастоянова.

COMMENTS

WORDPRESS: 0