Тръмп: Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани

Тръмп: Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. На срещите ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пе

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.
На срещите ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, съобщава БНР.
След нея следват разширени дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

„Вие сте пример за Германия“, с тези думи сe обърна президентът Тръмп към Борисов. Думите му, произнесени в Овалния кабинет, бяха по повод това, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16. „България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света“, каза Тръмп. От началото на мандата си през 2017 г. Тръмп опитва да накара останалите държави в НАТО да вдигнат разходите си за отбрана до 2 процента от БВП. Германия е един от основните противници на тази политика на Тръмп.

„Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани“, заяви още Тръмп. Според американския президент е възможно и да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ.

„Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим“, заяви Тръмп пред журналистите.

„Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ“, каза още Тръмп.

Президентът на САЩ посрещна официално българският премиер Борисов на входа на Белия дом. Борисов трябваше да изчака 15-тина минути, но въпреки че не бе предвидено, Тръмп покани медиите в началото на срещата на четири очи в Овалния кабинет.

Официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Съединените щати започна с церемония на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.

В програмата на българската делегация е и посещение на Американската търговска камара, където ще се проведат срещи с представители на 15 американски компании.

COMMENTS

WORDPRESS: 0