Тръмп: Китай можеше да спре коронавируса

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпространението на коронавируса “можеше да бъде спряно” в Китай, което допълнително ескалира споров


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпространението на коронавируса “можеше да бъде спряно” в Китай, което допълнително ескалира споровете между Вашингтон и Пекин, съобщава Bloomberg. Междувременно нарастват и критиките към американски лидер по отношение мерките на САЩ в борбата с пандемията.
Тръмп даде своята оценка – рязко променена от похвалната реакция към китайския лидер Си Дзинпин от миналия месец, в рамките на пресконференция в четвъртък, на която бяха обсъдени националните мерки за борба със заразата. Президентът отново характеризира патогена, причиняващ Covid-19, като “китайски вирус”.
“Ако хората знаеха за него, той можеше да бъде спрян на място”, посочи Тръмп. “Можеше да бъде спрян там, откъдето започна – в Китай, ако знаехме за него, ако те ни бяха казали за него. Но сега целият свят, почти, е засегнат от този ужасен вирус”, добави американският лидер.
Критиките към Китай получиха отзвук от Едуардо Болсонаро, синът на бразилския президент Жаир Болсонаро, който обвини “китайската диктатура” за неуспеха ѝ да спре вируса, който зарази поне 16 души от обкръжението му след посещение в курорта Mar-a-Lago на Тръмп.
Китай отрече обвиненията за глобалната вирусна криза, а неговите собствени дипломати и контролирани от държавата медии поставят под въпрос твърдението, че вирусът е избухнал от Ухан.

COMMENTS

WORDPRESS: 0