Трима охранители, пребили до смърт 52-годишен мъж в подземен паркинг не признават вината си

Тримата охранители на варненски мол, които пребиха до смърт възрастен мъж с психично заболяване не признаха вината си. Пред Окръжния съд и днес те не

Тримата охранители на варненски мол, които пребиха до смърт възрастен мъж с психично заболяване не признаха вината си. Пред Окръжния съд и днес те не дадоха обяснение за действията си. На първото съдебно заседание за смъртта на 52-годишния Нягол бе решено свидетели да бъдат изслушвани в две различни дати, тъй като са общо 24.
Повече от година след зверското убийство на 52-годишния Нягол Петров от Варна в един от търговските центрове на града, Варненският окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу Ангел Николов (на 25 г. от Кърджали), Красимир Димитров (на 23 г., от Ямбол) и Цветан Маринов (на 20 г., от Варна).

Тримата, като съизвършители, в качеството им на длъжностни лица, са причинили смъртта на Нягол на 14 март, м.г. Жертвата е била в безпомощно състояние, а деянието е извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Според тройната съдебно-медицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, са преброени 75 удара по тялото на Нягол. За това престъпление охранителите могат да бъдат осъдени и на доживотен затвор. Наказателното дело бе насрочено по реда на съкратеното съдебно следствие, като посъдимите и техните защитници могат да приемат всички събрани в досъдебното производство доказателства или само част от тях. В съдебната зала обаче бе направено искане от защитата, производството да бъде разгледано по общия ред, с проверка на всички представени от обвинението доказателства. Един от адвокатите поиска дори връщането му на фазата на досъдебното производство, поради допуснати процесуални нарушения, но съдът отхвърли искането като неоснователно и даде ход на съдебното следствие с прочитане на обвинителния акт, след което тримата подсъдими не дадоха обяснения.Майката на жертвата, Жечка Димова, бе конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Съдът прие за съвместно разглеждане на нейния граждански иск срещу всеки от тримата охранители за по 150 000 лева неимуществени вреди, настъпили в резултат на деянието, ведно със законната лихва.

Събраните в досъдебното производство доказателства сочат, че убитият Нягол Петров живеел в дома им във Варна заедно с майка си Жечка Димова и семейството на брат си Петър Петров. Имал тежко нараняване на дясната ръка и психично заболяване, което лекувал с медикаменти. Независимо от това, той полагал грижи за болната си майка. Често през деня се разхождал около и в сградите на Автогара-Варна и близките търговски центрове. Вчера стана ясно още, че по случая са събрани 82 часа видеозаписи от камерите в мола, от които по време на процеса ще бъдат изгледани ключови моменти от зверския побой над него. В процеса на разследването на убийството е установено още, че тримата охранители и друг път са участвали в побои над клиенти на търговския център. “Имаме свидетелски показания и от други потърпевши, бити от гардовете точно в тази смяна”, категоричен бе прокурорът Милен Ставрев.

„Животът на Нягол беше съвсем нормален. Той беше добър и никога не е създавал проблеми. Един ден батко каза, че ще излиза, но повече не се върна“, разказаха през сълзи пред съда съпругата на брата на жертвата. Като доказателство, че Нягол не би наранил никого близките посочиха, че децата им са израснали с него, помагал е в къщи, грижел се е за майка си. „Брат ми беше много добър човек. Удариш ли му шамар, другата буза ще обърне. Тези момчета какво си мислят? Как ще живеят? Какво щяха да направят, докато стигнат нашата възраст? Чудя се как на 19-20 години са станали толкова жестоки? От друга планета ли са, какви са?“, коментира Петър Петров, брат на убития. Близките изразиха категоричната си вяра в съдебната система и заявиха, че искат доживотни присъди за убийците.

„Според нас общ умисъл за убийство няма. Поискали сме конкретни доказателства за прецизиране на правната квалификация. Има записи, според които не всички участници имат еднаква вина“, коментира адвокат Иван Томов, защитник на Красимир Димитров. Според Томов, трябва да се докаже по категоричен начин кой каква роля е имал във фаталния инцидент. „Моят подзащитен ясно се вижда на камерите на записите, че се опитва да изведе жертвата, да му помогне така, че другите да спрат да го бият. Убеден съм в невинността на Красимир“, заяви още адвокатът.

Следващото съдебно заседание ще бъде проведено на 9 май, като на тази дата и на 14 май ще бъдат призовани и разпитани всички свидетели и вещи лица. Дотогава тримата биячи остават във варненския затвор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0