Трима българи са под наблюдение за симптоми на коронавирус

Две жени и един мъж са под наблюдение за проява на симптоми на коронавирус. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунче

Две жени и един мъж са под наблюдение за проява на симптоми на коронавирус. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг организиран в Министерството на здравеопазването днес.

Едната от жените се е завърнала в София от Пекин. При нея е установено наличието на метапневмовирус, което изключва в 99% възможността да е заразена и с коронавируса, а другата жена, пристигнала от Тайланд, се наблюдава за симптоми в Добричка област. Продължава наблюдението на мъжа, завърнал се от Китай, във ВМА. И в трите случая няма основание за притеснение. Наблюдават се и лицата, с които пациентите са били в контакт, уточни експертът.

Министър Ананиев съобщи, че са дадени указания до всички лечебни заведения как да реагират, в случай че има съмнения за заболяване от коронавирус. Осигурени са средства за три нови термокамери – за Терминал 1 в София, летищата във Варна и Бургас. Поръчано е специално медицинско облекло за персонала, който ще извършва наблюдението и лечението на пациенти със съмнение за коронавирус.

По думите на доц. Кунчев под наблюдение са и пристанищата в страната. В Порт Бургас, където има китайски екипажи, пристигащите се допускат до брега след проверка от здравните власти. Същата организация е създадена и във Варна.

Главният здравен инспектор апелира да не се създава излишно напрежение, тъй като вече има случаи на агресивно поведение към здравните служби. Вчера жена, пристигнала от Лондон, е предизвикала скандал, защото е била подложена на термометриране на летището. Друга пътничка от полет от Китай изпаднала в истерия след като маската й се скъсала и заявила на екипажа, че е заразена. Д-р Кунчев помоли гражданите да проявяват разбиране, защото въведените мерки са от общ интерес.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че още преди две седмици страната ни е поръчала да се синтезират праймери за диагностика на новия коронавирус, които ще бъдат доставени до края на седмицата.

От началото на идната седмица вече ще може да се диагностицира новият коронавирус 2019 у нас. Припомняме, че това става със специална организация, при която пробите се подават от личния лекар, с подпис на вирусолог към лабораторията, индивидуални изследвания за гражданите не могат да се правят.

Доц. Кунчев съобщи, че децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха от Китай неотдавна, са под наблюдението на специалист от инфекциозното отделение на местната болница. Всички са в добро състояние.

Здравният министър уточни, че българите, които са в Ухан и желаят да се върнат в страната, ще бъдат транспортирани още с първите самолети, изпратени от европейска държава.

Междувременно в Китай денонощно се строи нова болница за настаняване на аразени с коронавируса. Хиляди хора наблюдават и онлайн строителните дейности, които трябва да бъдат завършени само за десет дни. Пет от тях вече минаха.

COMMENTS

WORDPRESS: 0