Тренд: Дни преди изборите ГЕРБ води с 1,1% на БСП

СП, ГЕРБи ДПС ще имат сигурни представители в бъдещия европейски парламент. ВМРО засега е на ръба, сочи последното проучване за изборните нагласи на и

СП, ГЕРБи ДПС ще имат сигурни представители в бъдещия европейски парламент. ВМРО засега е на ръба, сочи последното проучване за изборните нагласи на изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

ГЕРБ частично възстановява своята подкрепа, която бяха загубили покрай скандалите с апартаментите и имат минимална преднина пред БСП.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията.

Проучването е приключило на 17 май, което означава, че има вероятност до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

30% пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39% няма да го направят.

В настоящото проучване на интервюираните лица им беше предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, като сред тях те трябваше да посочат своето предпочитание.

ГЕРБ завръща лидерската си позиция и за тях биха пуснали бюлетина 31,5% от гласуващите. БСП пък се радва на подкрепата на 30,4%.

Управляваща партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията след „Апартаментгейт“. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО са четвърти, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент – 5,8%.

„Воля” успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението „Демократична България“ не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават „Коалиция за България“ (2,4%), „Атака“ (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и „Възраждане“ (1,2%).

Проучването е проведено от Изследователски център „Тренд“ по поръчка и финансиране на в. „24 часа“. Проучването е национално представително. В периода 11-17 май 2019 г. са проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Методът на регистрация е полустандартизирано интервю „лице в лице“. Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация на универсума по региони, населени места и големина на селището и случаен маршрут на движение по територията на гнездото. Размерът на статистическата грешка: ±3,1% при 50 процентни дялове.