Томислав Дончев: Вариант е и оставка през септември

Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза. Това обяви в предаването

Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза. Това обяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев ден след Националната конференция на ГЕРБ. Този вариант се анализира последните няколко дни. При него Народното събрание ще може да приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента и зимата, заяви вицепремиерът.

„Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Исторически да припомня, че го е правил два пъти. Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. А този, който го е грижа за държавата и обществото, трябва да е готов за ход назад”, добави Дончев.

Партньорите на ГЕРБ в управлението обаче мислели по различен начин.

Коалиционен съвет ще се проведе още днес, обяви вицепремиерът.

„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев.

Той заяви още, че премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна. Това бе и коментарът му на спекулациите, че самият той може да седне в премиерския стол.

„Не е честно”, заяви Дончев. Вариант с отпуска на премиера пък бил несериозен.

„Има вариант – министър-председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме“, обясни Томислав Дончев.

Той коментира и случаите на агресия над граждани и журналисти по време на вечрашната Национална конференция на ГЕРБ в София Тех Парк.

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”, каза вицепремиерът.

„Не сме наемали охрана за самото мероприятие. Охрана има на София Тех Парк. Но доколкото знам, те не са от тази охрана”, коментира Дончев.

По отношение на тримата освободени министри, Дончев каза, че не е ставало и въпрос, че някой от тях не си е свършил добре работата. „Куриозен е случаят с Горанов, който само седмица преди това успя да докара нещата така, че България да бъде приета в чакалнята на еврозоната. Но това е политическата цена, за да отговорим на всички упреци, че имаме зависимости”, добави Дончев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0