Този човек щеше да ръководи Турция, ако превратът беше успял

Организаторите на опита за военен преврат в Турция са смятали да поставят на поста държавен глава ексглавнокомандващия ВВС генерал Акън Йозтюрк, съобщ

Организаторите на опита за военен преврат в Турция са смятали да поставят на поста държавен глава ексглавнокомандващия ВВС генерал Акън Йозтюрк, съобщава вестник „Хюриет” като се позова на източници от прокуратурата. Генерал Йозтюрк беше задържан на 16 юли във военно-въздушната база „Акънджъ” в окръг Казан, близо до Анкара. Два дни след това се появи информация, че е признал вината си пред прокурор, но после това бе опровергано. Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

Всъщност, новината, че генералът е бил определен да ръководи Турция бе разпространена и в дните след преврата, но сега се потвърждава от държавното обвинение.

От следствието съобщават, че у участниците в опита за преврат са намерени списъци с имената на хора, които щели да заемат определени постове в държавата. „Хюриет“ пише, че плановете на метежниците се провалили заради активната намеса на началника на генералния щаб Хулуси Акар.

Йозтюрк обаче продължава да отрича, че е организирал пуча. „Не съм планирал и организирал военния преврат. Не знам кой го е извършил“. Това пише в показанията на бившия армейски генерал от турските военновъздушни сили Акън Йозтюрк, които е направил през прокуратурата за неуспешния преврат в Турция.

COMMENTS

WORDPRESS: 0