Тежко засегнатите от пандемията Унгария и Чехия разхлабват ограниченията

Тежко засегнатите от пандемията Унгария и Чехия разхлабват ограниченията

Две от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа - Унгария и Чехия, заявиха, че разхлабват ограничителните мерки. И двете въведоха строги ог

Две от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа – Унгария и Чехия, заявиха, че разхлабват ограничителните мерки. И двете въведоха строги ограничения, но въпреки това отчитат много заразени и починали с COVID-19. Особено силен е натискът върху болничната система и в двете държави.Отварянето на търговските обекти и сектора на услугите в Унгария ще започне, след като страната успя да ваксинира повече от една четвърт от 10-милионното си население най-малко с една доза от ваксините срещу COVID-19, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.
Орбан, който ще се яви на избори след една година, се опитва да овладее най-смъртоносния в света ръст на инфекциите и да балансира това с нуждата отново да бъде отворена икономиката, за да се избегне втора година на дълбока рецесия, отбелязва Ройтерс.

„Днес достигнахме важен вододел“, каза Орбан във видеообръщение във Фейсбук и добави: „Цяла година живяхме с ограничения, полицейски час и лични загуби.“

„През изминалия месец увеличихме ваксинациите 2,5 пъти, така че от утре магазините могат да отворят, а секторът на услугите да поднови работа. Все пак ще останат в сила антиковидни правила и затова ви моля да ги спазвате“, заяви още унгарският премиер.

Унгария отчете рекорден ръст на починали с COVID-19 миналата седмица, а лекарите заявиха, че болниците изчерпват своя капацитет, сигнализирайки, че властите може да бъдат принудени да отложат отварянето на икономиката.

Страната регистрира най-висок седмичен ръст на смъртни случаи от COVID-19 на глава от населението в света в продължение на няколко седмици, според данни на университета „Джонс Хопкинс“, отбелязва Ройтерс.
Правителството на Чехия е одобрило първото за тази година разхлабване на ограничителните мерки в страната. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от агенция ЧТК, предаде Ройтерс.

Предстои отварянето на магазините за детски дрехи и канцеларски стоки и ще бъде посещаването на зоните на открито в зоопаркове и ботанически градини. Разхлабването на мерките ще съвпадне с връщането в училищата на учениците от първи до пети клас. Предстои също отменяне на вечерния час и ограниченията за пътуване в страната, когато на 11 април изтече срокът на извънредното положение.

Чехия е една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия държави. От октомври магазините, ресторантите, ателиетата за услуги и повечето училища са затворени почти без прекъсвания. Миналия месец правителството затвори всички училища и се възползва от извънредните си правомощия, за да ограничи движението на хората само в провинциите по местоживеене.

Новината за предстоящо смекчаване на ограничителните марки идва в момент, когато за първи път от началото на декември средният брой на новите заразени на седмична база спадна под 5000. Отслабва и натискът върху болничната система. От началото на тази година обаче броят на починалите с диагноза COVID-19 в Чехия се е удвоил и надхвърля 27 хиляди, което по данни на уебсайта „Нашият свят в данни“ (Our World in Data) извежда страната на първо място в света по смъртност на глава от населението, отбелязва Ройтерс.

ТАСС цитира съобщение на чешката статистическа служба, че с починалите над 2500 човека на един милион жители Чехия е на първо място в света по този показател. Населението на страната възлиза на 10,702 милиона души.

COMMENTS

WORDPRESS: 0