Таксиджии с неизправни коли и актове ни возят по морето

Таксиджии с актове и наказателни постановления и коли с технически неизправности возят туристи по морето. Това са част от нарушенията, които е установ

Таксиджии с актове и наказателни постановления и коли с технически неизправности возят туристи по морето. Това са част от нарушенията, които е установила Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (ИААА) при инспекции на жълтите автомобили, сочи справка, предоставена от Министерство на транспорта, съобщава „Монитор“.Други провинения на шофьорите са, че возят пътници без включен касов апарат, не издават касови бележки и нямат стикери с цените на превоза за километър. Проверяващите са открили и коли с липсващи аптечка и пожарогасител, както и без да са преминали задължителните прегледи. Освен това са хванати таксиджии без удостоверение за психотест. Експертите от автомобилна администрация са хванали и коли, които чакат по спирки за обществен превоз, такава, които не са закрили знака за такси, когато не работят, както и возила без застраховка.

Проверки на жълтите коли обаче се извършват целогодишно от инспектори от автомобилната агенция заедно с органите на МВР, НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Досега при проведените съвместни инспекции са съставени 73 акта.

Като при специализирани акции в областите Варна и Бургас само за три дни в края на месец юни бяха написани 25 акта.
Повече от 16 300 хил. таксита са проверили от началото на годината в цялата страна инспекторите от „Автомобилна администрация”, сочат още данните транспортното ведомство. Заради констатирани нарушения са съставени 1274 акта, а наложените глоби са за около 437 хил. лв. За сравнение – през 2015 г. контролните органи на агенцията са проверили 28 539 таксиметрови автомобила и са съставили 1976 акта. А санкции, които са отнесли нарушителите, са на стойност около 612 000 лв.

Сред по-сериозните провинения са липсата на удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил” и разрешително от общината за извършване на превоз, за което са написани 32 акта на таксиджии. С 30 акта са наказани шофьори, които не включват задължително след наемане на автомобила таксиметровия апарат и 5 акта за неиздаване на фискална касова бележка за извършената услуга. Общините в които най-често се извършват нарушения са Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Търговище и София.

Проверяващите са констатирани и други нарушения, сред които са водачи без удостоверения за психологическа годност, шофьори, които не попълват редовно и точно пътната книжка и пътния лист и не спазват времето за управление и почивка.
Освен на такситата експертите на „Автомобилна администрация” са направили и редица проверки на камиони и автобуси от началото на година.
От началото на годината са проверени над 22 хил. камиони и автобуси в цялата страна. Съставени са около 5000 акта, като са проверени 15 837 тира и близо 6500 автобуса.

Водачите са отнесли глоби за повече от 2,1 млн. лв. като за 1,8 млн. лв. са санкциите на тираджиите, а с 368 хил. лв са глобени шофьорите на автобуси.
Сред констатираните нарушенията при тировете са разкъсани и износени гуми, неизправни спирачки и светлини, както и камиони с липсващи тахографи или неправилно попълнени такива. Други чести провинения са неспазване на почивките от шофьорите и водачи, използващи служебни карти на други хора..
При на автобусите инспектори са установили нарушения, свързани с маршрутните разписания, спазването на изискванията за спиране на определените по разписание места, както и различни технически неизправности, съобщиха още в данните на транспортното ведомство. Пропуски са намерени и при задължителните технически прегледи, които се правят преди да тръгнат на път.

COMMENTS

WORDPRESS: 0