Такса “коронавирус“: Консулът в Хага събирал по €5 от българин, €10 – от чужденец, за да сложи нова преграда

Българският консул в Хага е въвел такса "коронавирус", за да сложи нова преграда пред сградата. За българин тя била 5 евро, за чужденец - 10. Така

Българският консул в Хага е въвел такса „коронавирус“, за да сложи нова преграда пред сградата. За българин тя била 5 евро, за чужденец – 10. Такава са платили само двама души – българин и чужденец, преди МВнР да вземе мерки и да прекрати предсрочно мандата му, съобщи на брифинг вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

В София получават информация за „самоволно и в нарушение на законовите и подзаконовите нормативни актове на Република България“ – по думите на Захариева таксуване – на 6 април.

„Слава Богу малко са гражданите, от които е събрана – двама“ – каза тя и допълни, че на консула „веднага е обяснено, че това е крайно незаконно, надопустимо, в нарушение на редица закони“.

На 7 април в МВнР пристига доклад от постоянния секретар към посолството във връзка със случая. Тогава станало ясно, че нарушението не е първото – стана ясно от думите на Захариева, която впоследствие отклони журналистически въпрос какви са били другите.

Предстои образуването на дисциплинарно производство и определянето на дисциплинарно наказание на дипломатическия служител. Но едно от най-тежките наказания за дипломатически служител е предсрочно прекратяване на мандат – подчерта

„Веднага реагирахме, спряхме това незаконно действие. Много се надявам то да не доведе до уронване на престижа на консулските служби“ – каза Захариева и напомни, че те „работят на първа линия“ както за облекчаване и осигуряване на административните услуги за граждани, така и по прибирането им у дома в ситуация, в която самолетните полети са крайно ограничени.

„Благодаря на тези служители, които допринасят за престижа, а не за уронването на дипломатическата служба“ – каза Захариева.

Мотивите

Обяснението на консула за въведената такса е, че искал да събере пари, за да осигури предпазни заграждения пред сградата на службата, каза министър Захариева, но подчерта, че срадата е ремонтирана през 2019 г. и са подобрени „изключително много условията, има електронен портиер, увеличени са гишетата“.

„Какъвто и да е бил мотивът, дори да е с най-добри намерения, не може да събираш такса! Нито един мотив не може да оправдава незаконни действия“ – подчерта министърът.

Българи в чужбина

Българи, които все още не са прибрани от чужбина, има в два круизни кораба в Италия. Днес трябва да тръгне автобус, който да ги прибере до България. Очаква се и полет от ОАЕ – каза още Захариева.

Изтекъл срок на валидност на документи

По отношение на сънародниците ни в чужбина с документи с изтекъл срок на валидност Захариева каза, че те ще бъдат допуснати да се приберат до България, ако се намират в една от следните държави: Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция. За това има уверение от властите в съответните държави, преговорите с други продължават.

COMMENTS

WORDPRESS: 0