Тайни затвори в Китай: властите промили мозъците на близо милион мюсюлмани, за да заличат уйгурите от лицето на земята

Китай промива систематично мозъците на мюсюлмани в мрежа от строго охранявани затворнически лагери, през които са минали десетки хиляди души, по

Китай промива систематично мозъците на мюсюлмани в мрежа от строго охранявани затворнически лагери, през които са минали десетки хиляди души, показват документи, разкрити от Международния консорциум на разследващите журналисти

Китайското правителство поддържа тезата, че лагерите в крайния западен Синдзян-уйгурски автономен регион на страната предлагат доброволно обучение. Но официални документи, цитирани и от Би Би Си, показват как затворниците са заключвани, индоктринирани и наказвани. По почина на американския президент Доналд Тръмп китайският посланик във Великобритания отхвърля написаното в документите като „фалшиви новини“.

Документите осветлява Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в който си партнират 17 медии, включително BBC Panorama и престижният британски вестник „The Guardian“.

Разследването им достига до нови доказателства, които дават сериозно основание за съмнение в твърдението на Пекин, че лагерите, които бяха построени в Синдзян-уйгурски автономен регион през последните три години, са предназначени за доброволно превъзпитание с цел борба с екстремизма.

Смята се, че около 1 милион души – повечето от които уйгури – са били заточени в лагерите без съд и присъда, пише Оффнюз.

Изтеклите китайски правителствени документи, които ICIJ нарича „The China Cables“, включват девет страници с напътствия, изпратени през 2017 г. от Чжу Хайлун на управляващите лагерите. По това време Хайлун е зам.-секретар на Комунистическата партия за автономния регион и най-високопоставеният служител по сигурността там. Инструкциите разясняват, че лагерите трябва да бъдат управлявани като тайни затвори, със строги дисциплина и наказания.

Някои от заповедите на Хайлун са:

– „Никога не позволявайте бягства“;

– „Наложете по-строга дисциплина и наказания на нарушения на правилата за поведение“;

– „Популяризирайте покаянието и изповедта. Студентите трябва да разберат наистина незаконното, престъпно и опасно естество на предишната им дейност“;

– „Направете поученията за поправянето основен приоритет. Всички те трябва да бъдат на мандарин“;

– „Насърчавайте студентите, които са истински трансформирани“;

– „Осигурете пълно покритие чрез видео наблюдение на общежитията и класните стаи“.

Документите разкриват как всеки аспект от живота на затворниците е бил следен и контролиран – леглата на студентите трябва да в точно определена постоянна позиция; местата в класните стаи – също; работните им места – също. Строго забранено е да се правят каквито и да било промени. Строго определени са нормите за поведение, включително по отношение часа за събуждане, къпане, тоалетна, изпълнение на домакински задължения, хранене, учене, спане и др.

Други документи потвърждават изключително честите задържания. Един от тях разкрива, че 15 хил. души от Синдзян-уйгурски автономен регион са били изпратени в лагер само в рамките на една седмица през 2017 г.

Изтеклите документи трябва да бъдат използвани от прокуратурата, категорична е Софи Ричардсън, директорът на „Human Rights Watch“ за Китай. Според нея документите доказват „брутално“ нарушаване на човешките права. Ричардсън твърди още, че всичко описано показва психическите изтезания, на които са подложени хората, които са хвърляни в затвор, без да знаят колко дълго ще бъдат там. Препоръките на Хайлун са затворници да бъдат освобождавани, единствено ако могат да покажат, че напълно са променили поведението, схващанията си и езика, на който говорят.

За тези, които се съпротивляват на „поправлението“ и внушението колко грешни са били досега се препоръчва продължаваща „образователна трансформация“ до степен, в която надзирателите са сигурни, че резултатите са постигнати.

На база документите Бен Емерсън – водещ адвокат по защита на човешките права и съветник на Световния конгрес на уйгурите – казва, че лагерите са опит за промяна на идентичността на хората. „Много е трудно да ги видим като нещо различно от програма за промиване на мозъци, проектирана и насочена към цяла етническа общност. Целта е пълно преобразяване с цел изличаването от лицето на земята на общността на мюсюлманите уйгури от Синдзян-уйгурския автономен регион“, казва той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0